Potřebná počáteční investice se pohybuje v rozmezí od 40 do 120 tisíc korun v závislosti na velikosti regionu. Dále se odvádí průběžný měsíční správní poplatek ve výši mezi 1500 až 3500 korun dle počtu a rozsahu franchisové licence.
Středa
14.09.2016
Švédský výrobce a distributor suchých a mokrých krmiv pro domácí zvířata Husse prošel rebrandingem. Mezinárodní koncept má v Česku 23 franšízantů.
 

Když nejde zákazník za firmou, může jít firma za zákazníkem. Na tomto principu je založen franšízový systém Husse, který pro distribuci nevyužívá velkých řetězců, ale produkty pro psy a kočky sám rozváží prostřednictvím franšízantů. Společnost byla založena ve Stockholmu v roce 1987 a v roce 1993 se začala ve Skandinávii rozvíjet pomocí franšízingu. O tři roky později expandovala do dalších evropských zemí a v současné době provozuje v 54 zemích síť, která zahrnuje na 600 franšízantů. Velkým mezníkem pro firmu bylo zprovoznění sítě v americké Kalifornii nebo v New Yorku, neboť USA platí za meku přímého prodeje.

V rámci českého trhu se firmě podařilo přiblížit se svému cíli, který byl stanoven na 30 franšízantů. Momentálně na českém trhu působí 23 franšízantů-distributorů. Pro zájemce o licenci je podle centrály Husse důležité, aby dokázali zabezpečit suché skladovací prostory o velikosti minimálně 15m²a aby měli mobilní telefon a internet pro vyřizování objednávek. Mezi další požadavky patří vlastnictví malé dodávku nebo auta s větším kufrem na rozvoz zakázek a v neposlední řadě je důležitá i chuť do práce, schopnost zorganizovat si čas a rovněž nebát se prodávat.

Každý franšízant má po podpisu smlouvy výhradní právo na prodej produktů v dané oblasti a je zodpovědný za organizaci distribuce. Díky dodávkám přímo z továrny a vynechání velkoobchodníků i maloobchodníků, může podle centrály koncept kombinovat příznivé ceny a atraktivní marže pro franšízanty. Podpora pro franšízanty se skládá z územní exkluzivity k prodeji výrobků a služeb v dané oblasti, marketingových materiálů potřebných pro zahájení podnikání, vzdělávání a školení na produkty prodejní techniky a z poskytování operačního systému na podporu prodeje.

Kromě zkvalitňování služeb se hlavní centrála ve Švédsku rozhodla inovovat svou image. V nedávné době tak probíhal rebranding v rámci všech obchodních jednotek v Evropě. Tato komplexní akce se týkala jak loga, tak balení produktů a změnou prošly rovněž marketingové materiály. Vrcholem rebrandingu pak bylo spuštění zcela nového webového portálu, přičemž spuštění nového webu pro Česko se očekává začátkem příštího roku.