Zájemci o podnikání pod značkou Uzenářství Chodura zaplatí 300 tisíc korun za licenci a počítat musí i s náklady od 1 do 2,5 milionu korun na vybudování prodejny.
Úterý
18.10.2016
Franšízová síť obchodů Uzenářství Chodura chce proniknout do neobsazených regionů a připravuje se na hlavní období prodeje v roce.
 

Zákazníci v prodejnách potravin se stále více zajímají o původ a složení kupovaných produktů. Tomuto trendu v segmentu masa a uzenin vychází vstříc franšíza Uzenářství Chodura, která v letošním roce výrazně rozšířila prodej trvanlivých uzenin z vlastní produkce. S odstupem času hodnotí centrála tento krok velmi pozitivně, protože si nový sortiment získal příznivce jak mezi stávajícími, tak novými zákazníky.

Konkurence ze strany nových konceptů zaměřených na kvalitní potraviny se vedení firmy neobává. Podle jednatelky franšízové sítě Hany Zapletalové oslovují specifický segment zákazníků, který tento typ prodejen systematicky vyhledávají a svým charakterem se zaměřují spíše na velká města. V konkurenčním prostředí kvalitních potravin centrála naopak zaznamenává rostoucí zájem ze strany zákazníků o svého konkrétního řezníka či uzenáře. „Přesně toto je náš cíl, vytvořit si okruh svých zákazníků, kteří se k nám vracejí,“ říká Hana Zapletalová.

V současné době je v provozu 12 vlastních prodejen a 4 franšízové. Pro příští rok plánuje centrála otevření šesti až sedmi vlastních obchodů a počítá se i s franšízovými. V současnosti jsou v provozu vlastní obchody například ve Vizovicích, Ostravě nebo v Orlové a tři franšízová řeznictví se nachází v hlavním městě. Z míst, která dosud nejsou obsazená má centrála zájem zejména o západní, jižní a severní Čechy. Z moravských lokalit by chtělo vedení společnosti zprovoznit také pobočky v Brně.

Příprava nové franšízové prodejny je podle Hany Zapletalové poměrně dlouhý proces. Po počátečním kontaktu získá nový zájemce o franšízovou licenci základní informace o konceptu a navštíví i zázemí nejbližší prodejny. Následně odborníci posoudí zájemcem vybranou lokalitu a po skončení této etapy se kandidát rozhoduje, zda chce v procesu přistoupení pokračovat.

Provozování prodejny Uzenářství Chodura je specifické svými požadavky jednak na vybavení prodejny i jejího zázemí, i požadavky na personál prodejny. Zájemci musí podle jednatelky společnosti počítat i s náročností sledování všech legislativních podmínek, které na prodejny s potravinami kladou všechny instituce pověřené kontrolou kvality prodeje potravin koncovému zákazníkovi.

Pro nejbližší období nechystá centrála v konceptu žádné zásadní změny a momentálně se intenzivně připravuje na zvládnutí největší kulminační špičky prodeje, kterou představují Vánoce. Pro prodejny je toto období vrcholem sezóny s největšími tržbami v průběhu celého roku. „Připravujeme i speciální vánoční výzdobu prodejen, která je obdobná pro všechny prodejny, vlastní i frašízové,“ komentuje nejbližší plány Hana Zapletalová.