Klíčová je osobní komunikace s franšízanty

pondělí
21.11.2016
O úspěších kreativní franšízy Bricks 4 Kidz v roce 2016 a o spolupráci s franšízanty jsme hovořili s master-franšízantem Michele Leschovou.
 

Jak se vyvinula společnost Bricks4Kidz za poslední rok?
Rok 2016 byl pro Bricks 4 Kidz vemi významný. Rozšířili jsme se o další tři franšízy. Tím máme pokrytou skoro celou Prahu, velké časti Středočeské kraje a okresy Benešov a Beroun. Letos jsme taky začali plánovat nové Centrum kreativity Bricks 4 Kidz, které se otevře v únoru na Praze 5 blízko Anděla. Moc se těšíme na nové prostory pro narozeninové oslavy a na příměstské tábory. Budeme taky nabízet vice kurzů. Plánujeme kurzy a workshopy na speciální a populární témata,například kurz Robotika pro začátečníky s LEGO WeDO nebo Robotika s LEGO Mindstorms EV3 pro pokročilé.

„Hledáme lidi, kteří jsou zaujatí a nadšení. Franšízant může mít své prostory, ale není to podmínkou. Je také třeba se zavázat na alespoň 30 hodin týdně,“ říká o podmínkách spolupráce Michele Leschová.

Můžete zhodnotit poptávku po speciálních technických kurzech pro děti?
Od začátku jsem byla nadšená velkým zájmem o naše programy. Za dva a půl roku přišlo na naše kroužky více než 1 500 dětí. Jednou z výhod Bricks 4 Kidz je, že může nabízet daleko více než jen kroužky. Máme celkově šest center, které franšízantům nabízí velkou míru flexibility. Jedná se o mimoškolní kroužky, kurzy pro školky, workshopy během vyučování, příměstské tábory, narozeninové oslavy a Bricks 4 Biz – teambuilding pro firmy. Naše narozeninové oslavy jsou velmi populární. Franšízanti nabízeli denní tábory během podzimních prázdnin a měli úplně plno.

Můžete prozradit Vaše plány do konce roku?
V listopadu se budeme účastnit Veletrhu franchisingu. Potenciální zájemci si tak budou moci s námi osobně prohovořit a poznat koncept více do detailu. Máme také potenciální franšízanty na Moravě s nimiž začnou jednání ohledně franšízové licence. V prosinci pak máme několik velkých firemních akcí, kde Bricks 4 Kidz zajišťuje program pro děti. Pak se chystám užít si Vánoce s rodinou a dovolenou v Jizerských horách, kde doufám už bude sníh.

Můžete popsat spolupráci s franšízanty?
Spolupráce s franšízanty a komunikace pro mě osobně klíčová. Myslím si, že nejsme úspěšní, jestliže nejsme úspěšní všichni. Máme skvělý franšízový team se širokou škálou zkušeností a schopností. Jsme tedy schopni kompetentně poradit, co funguje a co nefunguje. Každých šest měsíců se koná formální setkání, neformálně se ale scházíme daleko častěji a často se též spojíme po telefonu. Taková spolupráce je velkou výhodou pro franšízanty, především během prvního roku. Jedna má franšízantka mi řekla, že právě kvůli našemu otevřenému přístupu se rozhodla do Bricks 4 Kidz investovat. Byla to pro mě velká pochvala a měla jsem z toho upřímnou radost.

Z čeho franšízami nejvíce profitují?
Většinu obratu franšízy Bricks 4 Kidz tvoří stále kroužky, ale podíl oslav, táborů a speciálních akcí pořád roste a tvoří důležitou součást našeho businessu. Největší marže máme zatím z táborů a oslav.

Kolik máte aktuálně poboček franšízových a kolik vlastních?
Je nás dohromady pět a jeden region spravuji sama jako master - franšízantka.

V jakých městech hledáte franšízanty především?
Náš koncept je velmi flexibilní a hodí se tak do kteréhokoliv města. Momentálně prodáváme franšízové licence pro regiony s více než 100 tisíci obyvatel.

Jak se daří konceptu celosvětově?
Bricks 4 Kidz je koncept z USA. Momentálně je v provozu na 700 škol Bricks 4 Kidz ve více než 35 zemích po celém světě.