Rekordman mezi franšízami

V současnosti má Subway na 44 tisíc poboček ve 112 zemích světa. Loni otevřela značky 5000. pobočku v Evropě.
Úterý
07.02.2017
Proslulá značka Subway se pravidelně objevuje na čele TOP 100 nejlepších světových franšíz. Příležitost nabízí stále i českým podnikatelům.
 

Proslavili se výrobou sendvičů přímo před očima zákazníka a podle jeho přání. Ačkoliv za globální královnu fastfoodů a franšízových sítí je stále všeobecně považovaná společnost McDonald’s, Subway již před několika lety předčila letitou americkou jedničku právě v počtu poboček po celém světě. Subway je jedničkou v celkovém počtu restaurací, které nabízejí dohromady větší počet míst, než jiný řetězec rychlého občerstvení. U věrných zákazníků boduje stále Subway svou politikou užívání "superčerstvých" surovin. U svých franšízových partnerů má dlouhodobý úspěch především díky nízkým vstupním nákladům a jednoduchému provozu restaurací.

Téměř 80% nových franšíz Subway si pořizují již stávající provozovatelé restaurací. Majitelem registrované obchodní známky je společnost Subway IP Inc. Jen v USA úspěšně fungovalo loni na 27 tisíc franšízových poboček, v celkem 112 zemích světa je jich dohromady na 44 tisíc (např. Austrálie, Nový Zéland, Saúdská Arábie, Británie, Španělsko, Itálie, Francie, Německo, Japonsko, Belgie, Lucembursko a Nizozemsko). Zájem soustředí nyní především na východní Evropu - Polsko, Rumunsko, Bulharsko a Českou republiku.

Navrhněte si sami i podobu pobočky

Na český trh vstoupila společnost na výrobu sendvičů v roce 2003, na konci loňského roku měla u nás kolem 20 poboček, z toho 7 je jich v Praze. Otevřít by jich v ČR chtěla až 100. Její priritou je při výběru a schvalování nových franšíz místo a město. Nejčastěji se pobočky Subway objevují v obchodních centrech, na dálničních odpočívadlech, v byznyscentrech, nebo na vlakových nádražích. V tuto chvíli například hledá Subway franšízanty pro pobočku v Praze, Zlíně, či v obchodních centrech v Jablonci a na Kladně. Dalším lokalitám se také nebrání, franšízant může místo i projekt na stavbu nové restaurace navrhnout centrále sám.

Licence na otevření podniku stojí 7 500 eur. Pokud franšízant stihne otevřít provozovnu do jednoho roku, dostane polovinu investice od centrály zpět. Vedle toho provozovatel restaurace odvádí značce 8 % z tržeb, a 4,5 % platí za marketing. V průměru 147 tisíc eur musí majitel investovat do vybavení, záleží samozřejmě na velikosti provozovny. Loni v České republice zvýšila značka Subway tržby o 11 %.


Populární na fóru

Prodej podniku - nápadu

Jukněte na www.gastroreality.cz tam můžete vaši nabídku inzerovat. Je to portál zaměřený na prodej gastrorealit

3 komentář(e)
posledni 04.09.2018
Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Prodej podniku - nápadu

To s vámi soucítím. Také jsem měla jeden celkem úspěšný projekt, ale stál mě veškerý čas, takže už mě ke konci ani tolik netěšil... Společnost se určitě...

3 komentář(e)
posledni 24.11.2017
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015
Lidé jsou základ

Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...

1 komentář(e)
posledni 15.07.2015
Prodej podniku - nápadu

Dobrý den, mám podnik v gastronomii, je to jedinečný nápad založený v srpnu 2014, na facebooku máme přes 10tis fanoušků a nemáme problém, co se týče...

3 komentář(e)
posledni 16.06.2015
Fast food franchises

Dobrý den, protože ráda cestuji, dovolím si říct, že jsem viděla řadu zajímavých konceptů, které mají po světě řadu poboček - nevím, jestli zrovna...

3 komentář(e)
posledni 19.11.2014