Hubnutí jako životní poslání

Soňa Vojtíšková patří mezi franšízantky Systému asistovaného hubnutí. Podnikání ji prý změnilo. "Jsem mnohem spokojenější, protože už vím, že pokud se budu snažit, firma bude prosperovat," říká.
pondělí
20.02.2017
Soňa Vojtíšková se měla stát zdravotní sestrou nebo pedagožkou postižených dětí. Franšíza Systém asistovaného hubnutí její profesní život nasměroval jinam.
 

O Systému asistovaného hubnutí poprvé slyšela před necelými 3 lety, kdy studovala obor nutriční terapeut na vyšší zdravotní škole. Tam potkala svou budoucí kolegyni a kamarádku, která šla studovat již s tím, že bude v budoucnu podnikat v rámci franšízového konceptu. Původně měla být přitom Soňa Vojtíšková (37) zdravotní sestrou, díky studiu FTVS UK se mohla věnovat také tělesné a pracovní výchově zdravotně postižených.

"Byl to takový přirozený vývoj. Cestu jsem měla předurčenou, v době studií na FTVS UK jsem se setkala mezi kamarády i členy rodiny s několika více či méně úspěšnými pokusy o redukci váhy, a začala se o tuto problematiku více zajímat," vzpomíná paní Vojtíšková, která mezi studiem a podnikáním stihla založit rodinu a přivést na svět 3 děti.

"Když děti trochu povyrostly, začala jsem se zajímat o to, za jakých podmínek, kde a jak bych mohla lidem radit ohledně výživy a hubnutí. S výživovými poradci se tehdy doslova roztrhl pytel. Dostala jsem se do kolotoče, kdy jsem řešila kdo je nutriční terapeut, nutriční specialista, kdo je výživový poradce a kdo je dietní sestra," říká majitelka poradny Systému asistovaného hubnutí na Praze 6.

Chtěla mít prý při rozjezdu v podnikání klidné svědomí a odborné znalosti a tak se přihlásila na další tříleté studium, tentokrát na Vyšší odborné zdravotní škole. "Jsem zatím stále studující, teprve až po úspěšném absolutoriu budu nutričním terapeutem”. Základní rozdíl v odbornosti je ten, že pokud se u klienta objevují zdravotní těžkosti a problémy, kompetence výživového poradce končí. Kompetence nutričního terapeuta však díky vzdělání sahají dál” vysvětluje.

Změnit svůj život dokud je čas

Obor jako takový podle ní mírně poznamenává poslední roky nenápadný boj výživových poradců o větší možnosti jejich působení. "Oni samozřejmě usilují o to, aby mohli i nadále radit i lidem se zdravotními problémy. Problém ovšem je, že jim k tomu chybí příslušné vzdělání, a přitom by za své jednání měli nést plnou zodpovědnost," poznamenává.

Sama prý nechtěla ze zdravotnického oboru odejít, což byl i jeden z důvodů zásadního životního kroku, kdy založila vlastní firmu. Dalším důvodem byla touha po samostatnosti a nadšení, které v ní obor vzbudil. "Měla jsem pocit, že dokud je čas, měla bych to zkusit. Nechtěla jsem si později vyčítat, že jsem neměla dost odvahy změnit svůj život," usmívá se a dodává, že bez podpory manžela a celé rodiny by to nikdy nezvládla.

Pro rozjezd vlastní poradny se rozhodla ještě před koncem studia. Rozhodně ale svého rozhodnutí nelituje. "Nebála jsem se té práce jako takové, ale spíš všeho kolem podnikání. Všechno bylo čistě na mně, včetně návratnosti investic. Bylo to prostě poprvé, v mém případě to byl to krok do neznáma," vysvětluje své obavy. Franšíza v rámci Systému asistovaného hubnutí byl prý pro ni ideální výběr, společnost jí poskytla know-how, veškerou podporu včetně rad jak například oslovovat klienty, nebo co všechno je třeba zařídit při zakládání pobočky.

Spokojený zhublý zákazník nejlepší reklamou

První zákazníky sháněla v okruhu známých, poté roznášela po okolí své poradny letáky s reklamou na svoje služby a jiné propagační materiály. Brzy prý navíc zjistila, že spokojený zákazník přivede další zájemce o její služby. “Spousta klientů přišla na základě dobré reference již spokojených zákazníků, nebo na doporučení praktických lékařů a ortopedů," zamýšlí se Soňa Vojtíšková. Díky tomu má klienty nejen ze své čtvrti, ale z celé Prahy i jejího blízkého okolí.

A to přestože jak sama říká, její podnikání se stále rozjíždí. Provoz své poradny zahájila loni v říjnu. "Pořád myslím na to, že je třeba neusnout na vavřínech, a získávat více klientů díky propagaci," říká s tím, že nejlepší odměnou je spokojený klient, který reference ve svém okolí podává sám. I tím, že je na klientovi vidět úspěšná redukce váhy ve spolupráci se Systémem asistovaného hubnutí.