Náš pes, s Husse náš pán

Husse letos slaví 30 let od svého založení. Společnost vznikla v roce 1987 ve Stockholmu, autorem konceptu je Tom Eliasson. V roce 1993 se značka začala rozšiřovat ve Skandinávii, a o 3 roky později se rozšířila do dalších evropských zemí a také do Střední a Jižní Ameriky.
Čtvrtek
23.02.2017
Švédská značka Husse slaví 30 let na trhu. Franšízová síť je i u nás s 24 distributory lídrem v doručování krmiv pro psy a kočky.
 

Více než 6 tisíc druhů krmiva pro domácí zvířata lze najít v českých e-shopech i kamenných obchodech. Češi utratí za jídlo pro svá domácí zvířata kolem 7 miliard korun ročně. Téměř tři čtvrtiny českých domácností chová doma nějaké zvíře jako domácího mazlíčka. Podle loňského průzkumu společnosti GfK ročně vydají čeští chovatelé na jednoho psa v průměru 13 tisíc korun, v případě koček či hlodavců je suma o něco nižší.

Ke svým domácím mazlíčkům se i Češi stále častěji chovají jako k rovnocennému členovi rodiny, a dbají tak na jejich kvalitní výživu. Nekrmí je již zbytky od stolu, ale pečlivě vybírají speciální krmiva nejlépe s obsahem masa a bez přidaných obilovin. Výrobci krmiv tak mají zajištěnou budoucnost, trh je stabilní a v podstatě odolný vůči krizovým obdobím. Mezi nejpopulárnější značky v Evropě patří původně skandinávská společnost Husse, jejíž franšízu si lze pořídit i u nás. Počáteční investice činí 40 – 120 tisíc Kč v závislosti na velikosti a počtu obyvatel v regionu, kde franšízantům značka nabízí exkluzivitu.

Na českém trhu se začala naplno rozvíjet od roku 2010. Husse ani v Česku není jen výrobek, je to hlavně obsluha - dovoz krmiv zákazníkovi. Konzultanti Husse pomáhají zakázníkům vybrat správné krmivo pro psa v závislosti na jejich věku, plemeni nebo hmotnosti.

Jako jediní v Evropě smějí vyvážet do USA

Právě přidaná služba k pouhému prodeji značce Husse pomáhá dosahovat stále větších mezinárodních úspěchů. V 90. letech se autor konceptu Tom Eliasson potýkal s problémy, firma málem zkrachovala. Její vedení převzal v roce 1991, pouhé 4 roky po vzniku. Jeho investice do značky nebyla z hlediska finančního nijak zásadní, Husse zachránil jeho spásný nápad dovážet krmivo na míru lidem až domů. Zdarma. V roce 1993 prodal Eliasson první franšízovou licenci, díky požadované nízké vstupní investici o zájem ze strany podnikatelů nemusel mít strach.

Po Švédsku se síť Husse rychle rozšířila do Dánska, Norska a Finska. Dnes působí ve více než 45 zemích na čtyřech kontinentech, mezi partnery značky patří 55 majitelů master franšíz, 497 jednotlivých franšízantů a přibližně 580 distributorů. Franšízová síť se vyvíjí v Srbsku, Makedonii, Slovinsku a Chorvatsku, ale i Kolumbii, Mexiku, Jižní Africe, Nigérii, Angole, na Tchaj-wanu, v Japonsku, Singapuru, Malajsii a Hong Kongu. Od loňského roku se Husse snaží získat také Spojené státy poté, co jako vůbec první evropská společnost dostala povolení z amerického ministerstva zemědělství pro vývoz potravin na tomto trhu.