Sladké tajemství živých dortů

Cukrárnu Secret of raw založili manželé Plajnerovi, kteří vyznávají tezi, že by si každý měl nastavit svojí stravu tak, aby ho bavila, naplňovala, a chutnala mu bez ohledu na nějaké škatulkování.
Pátek
24.02.2017
Firma Secret of raw se snaží zpopularizovat sladkosti ze syrových surovin. V březnu otevře unikátní franšízová síť v Ostravě 4. cukrárnu.
 

Slyšeli jste už někdy výraz raw food? Označuje formu "živé stravy", kdy se pokrmy konzumují výhradně bez tepelné úpravy (maximum je 42 °C). Principem je příprava jídel a sladkostí z čistě přírodních rostlinných surovin při zachování jejich výživové hodnoty, vitamínů a enzymů. Byť se raw food stává opět trendem v oblasti stravování, nejde o žádnou novinku. V roce 1897 předepsal poprvé syrovou stravu v rámci léčebné kůry v sanatoriu v Curychu lékař Bircher-Benner, který kromě jiného vymyslel také populární müsli.

Donedávna byste u nás hledali těžko cukrárnu, kde bylo možné koupit raw sladkosti včetně dortů, které vypadají na první pohled jako ty tradiční. Rozdíl v nabídce je ovšem zásadní. Totiž v surovinách, z nichž se sladkosti v Secret of raw vyrábí podle vlastních původních receptů. Z pohanky, moruší, lucumy, kakaových bobů, mandlového či kokosového mléka, a dalších exoticky znějících zdravých surovin. Ve většině dražších, než jsou ty klasické, kilogram kakaového másla stojí například kolem 500 korun.

Z manažerky raw kuchařkou

Za vznikem značky stojí dvojice majitelů, manželů Plajnerových. Veronika Plajnerová je autorkou oněch receptů, které využívají také franšízanti jejich vznikající firemní sítě. K raw stravě se dostala díky manželovi, který firmu zakládal před 4 lety a svoji současnou ženu tehdy najal coby provozní první raw restaurace. Do té doby pracovala jako manažerka, postupem času začala sama vytvářet vlastní recepty. Sama přitom není vitariánem (striktní příznivec raw food, pozn.red.) ani veganem.

Postupně se pomalu rozrůstá i franšízová síť Secret of raw, nová cukrárna se nyní chystá v Ostravě u nákupního centra Nová Karolína.

"Pro nás nemá smysl žádný extrém. Myslím si, že v tomto jsme výjimeční, tvrdé jádro vitariánů není naší jedinou cílovou zákaznickou skupinou. Chceme raw stravu představit lidem, kteří si k nám do cukrárny poté přijdou dát dort či jinou naší specialitu, ale v běžném životě jedí běžnou stravu," vysvětluje spolumajitel pražské cukrárny na Vinohradech a jednatel značky Jan Plajner. "Naše produkty jsou navíc kvůli drahým surovinám také poměrně nákladné, zároveň vyžadují i větší péči, protože je podáváme zákazníkům zásadně jedině čerstvé," říká s tím, že nepečené dorty je třeba také umět prodat, jak zjistil díky praxi.

Značku Secret of raw původně prezentovala restaurace, kde bylo možné ochutnat i vitariánská slaná jídla. Postupem času Plajnerovi ale zjistili, že sladkosti táhnou lidi nejvíc, a restauraci tak nahradila cukrárna, s kuchyní, v níž se dorty podle receptů paní Plajnerové přímo vyrábějí. (S výjimkou Brna, kde zájem o slaná vitariánská jídla stále trvá, a v prozovu je tak i původní koncept Secret of raw.) Cukráren Secret of raw by mělo do budoucna díky franšízingu přibývat.