Úspěch musíte cítit. Jako lásku

Sám žiju sportem, adrenalinem a vím, jaké to je být nemocný, jak to bere čas. Uvědomili jsme si, že konopí bude „top“. Jestli ne za rok, za dva, tak určitě za pět či deset. A nyní se to děje. Je doba konopí.
pondělí
13.03.2017
Jistotu v podnikání nikdy nemáte, o konopí jsem ale nezapochyboval, říká majitel franšízové sítě Konopných lékáren Jiří Stabla, jehož koncept má úspěch i v zámoří.
 

Kdy vás vůbec poprvé napadlo živit se skrze léky z konopí?
Je to zhruba osm let, co jsem s přítelkyní Hankou řešil její problém se začínajícím ekzémem. Právě tehdy jsem se setkal s jedním člověkem, který mi pověděl o léčivých účincích konopí. Tehdy to bylo u nás velké tabu. Setkání přišlo v pravý čas. Zkoušeli jsme vše možné, ale klasické masti nezabíraly, takže jsme vyzkoušeli konopí. Nechápal jsem, že existuje tak mocná bylina, ale zároveň je zakázaná. Rozhodli jsme se o léčebných účincích konopí zjistit co nejvíce a samozřejmě účinky na sobě vyzkoušet.

Mast zabrala takřka okamžitě. To nás velmi překvapilo, protože jsme s tímto kožním defektem bojovali několik měsíců. Viděli jsme v tom nejen velkou finanční příležitost, ale také šanci pro nemocné lidi.

Co všechno jste musel podstoupit a zařídit, než jste vyrobil první mast?
Určitě to nebylo lehké, stálo za tím velké úsilí, hodně zařizování, ale ničeho nelituji a šel bych do toho znovu. Seznamovali jsme se s mnoha lidmi, takovými, kteří uměli něco, co jiní ne, třeba vytvořit mast. Strávili jsme tím týdny a výsledek stál za to. Ačkoliv se může zdát, že mast je podle stovek či snad tisíce let staré receptury, chtěli jsme vytvořit inteligentní koncept, aby fungovala. Snažíme se dbát na to, aby v ní byly jen ty nejlepší suroviny. Od toho se odvíjí celý náš další příběh úspěchu.

Potýkal jste se s předsudky a sebedůvěrou, protože šlo o výrobky z konopí?
Jestli myslíte, zdali jsem ztrácel v začátku sebedůvěru, tak ani jednou jsem nezapochyboval. Cítím se stále silnější a mířím kupředu, sbírám stále nové kontakty, Carun má již dnes světovou pozornost. Nikdy mě nenapadlo to dělat jinak. Ačkoliv se člověk nemůže roztrhat, nemůže se zároveň podceňovat, když jde za svým snem.

Musel jste na začátku prodat i byt. Kde jste vzal jistotu, že s konopím uspějete?
Jistota? Tu nemáte ani v lásce, v ničem. Musíte to cítit. Víte, studoval jsem tehdy velikána Nikolu Teslu a ten kdysi říkal, že když něco cítíte, tak to udělejte a já jsem si tahle slova vzal k srdci. Udělal jsem vše pro to, aby byla společnost Carun Pharmacy jednou z největších firem zabývajících se konopím na světě.

Co pro vás bylo v začátcích vůbec nejtěžší?
Asi nejtěžší bylo a stále je vysvětlit lidem, že to, co děláme, neděláme primárně pro byznys, ale pro dobro věci. Jsme mladí a silní lidé, co mohou v životě něco změnit. Jako odborníci na sociální média chceme hodně věcí ovlivňovat, zejména je to správný životní styl. Tehdy jsem byl dýdžej, což jsem ostatně dodnes, a působil jsem na své fanoušky skrze hudbu, pak to přešlo do konopí, do byznysu a nyní je to Carun.

Kdy padlo rozhodnutí provozovat Konopné lékárny jako franšízy?
Bylo to na zámku Konopiště, kdy za mnou přišla jedna slečna, která mi navrhla, že založit franšízový koncept může být dobrý nápad, že tohle v Česku ani na světě ještě vůbec v konopí neexistuje. Na jednu stranu jsem si říkal, že to bude těžké, ale na druhou stranu mě lákala myšlenka Konopných lékáren po celém světě. Další jsme založili v pražských Letňanech a potom už to doslova jelo. Jsem moc rád, že jsme ten nápad uskutečnili.

Hledal jste dlouho vhodné partnery? Mají i dnes stále zájem?
Jestli myslíte franšízanty, sami k nám přicházejí a dalším spolupracím jsme velmi nakloněni. Používáme i inzertní kanály. Koncept je ale natolik zajímavý, že se ozývají sami a týdně tak řešíme několik zájemců.

Konopné lékárny se rychle rozrůstají, v těchto dnech v síti přibudou 3 nové pobočky.

Co rozhodně nesmí franšízantovi vaší sítě chybět a proč?
Určitě by mu neměla chybět chuť pomáhat celému konceptu, který pro tuto zemi tvoříme. Co se týče zákazníků, neřešit, jestli ten či onen přijde třeba v otrhané vestě, nebo jiný v saku. Zkrátka pomáhat všem bez rozdílu. Všichni jsme lidi. A pak, určitě jsme vždy rádi, když jsou franšízanti lidé, kteří, stejně jako my, mají rádi přírodu a třeba jsou také vegani. Těmto zájemcům jsme otevřeni.

Dostal jste nabídku na prodej CARUN Pharmacy, proč jste odmítl?
Tenkrát to bylo čerstvé a musím říci, že to byla nabídka slovní, žádná papírová, oficiální. Když se kolem vás pohybují desítky novinářů a kameramanů, váš produkt vyhrává v soutěžích… říkáte si „Wow,“ máme obrazně nabité všechny zásobníky abychom mohli změnit vesmír. To nešlo prodat, chtěli jsme docílit toho, aby se tady všichni měli dobře, a to díky Carun Pharmacy.

Kolik poboček plánujete v budoucnu otevřít a v jakých zemích?
V dalších dnech otevřeme v ČR další tři pobočky, zatím nechci prozrazovat více. V budoucnu se ale chceme co nejvíce rozšiřovat do světa a mít světové Konopné lékárny. Chce to však čas. Když se na to dívám, jak se rozpínáme, zabírá to stále více času, nabaluje se agenda. Jsme však zatím v začátku naplnění potřeb pro lidí. Jsme ve fázi, kdy se snažíme pochopit ten narůstající trend a zájem, učíme se myslet strategicky. Kde třeba vezmeme konopí zítra, jak kontrolovat cenu nákupů, vše, co se denně mění. Vytváříme dnes koncept a zároveň se přitom stále učíme, ale vím, že budeme skvělým příkladem a referencí pro naše následovníky, možná po tisíce let. Je nutné si uvědomit, že byznys s konopím prakticky dnes začíná z nuly. Proč? Přitom před pár stovkami let bylo konopí dokonce i platidlem.

Dnes je doba informací a vše lze opět dohledat a sdílet. Konopí je zároveň naprosto bezpečné, dodnes na jeho účinky nikdo nezemřel. Proč tedy najednou zanikl tento trh, proč se konopí stalo tabuizovaným tématem? Pátrali jsme po tom, komu vadilo, nechceme se ale o tom veřejně bavit, každý, ať si udělá názor, informací lze najít hodně. Nechceme nikoho soudit, chceme vrátit konopí – cannabis neboli královnu všech světových herbářů zpět mezi lidi.

Kromě rozšiřování poboček Konopných lékáren se momentálně také spolu se svými přáteli chystám otevřít veganskou restauraci na Ibize, kde trvale žiji.

Vlastní výdělek investujete, prozradíte do čeho?
Peníze dáváme hlavně zpět do firmy, do rozvoje konopného startupu. Nedáváme je do jiného byznysu, hmotných statků, které by neplnily ideologii firmy. Snažíme investovat vše do nástrojů, které přivedou pomyslný vlak zájmu o konopí zpět na koleje. Česká republika byla kdysi konopnou velmocí a nebylo to tak dávno. Tím, že jsme středem Evropy, můžeme být nejen znovu konopnou velmocí, ale dokonce světovou velmocí.

Stále se potýkáte s pokutami a kontrolami ze stran úzkoprsých úředníků?
Řekl bych, že se začínají uklidňovat, zjišťují, že u nás nejsou konopní banditi, že to nejsme my. Ale stále se najdou takoví, kteří zlobí. Je to příběh o lidech, kteří tvoří gigantickou konopnou značku o super lidech. Jedni nám fandí, druzí nám chtějí zavařit. Zamezovat cestu konopí však může jen hloupý člověk, a jestli ho společnost nezavrhne dnes, udělá to později a bude se cítit špatně, třeba, když se ho budou ptát jednou děti, na jaké straně barikády stál. Tito lidé nemohou bránit růstu konopí, nedovolí to doba informačních technologií, brání jim v tom světový růst zájmu.

Kdysi se měl ptal velmi úspěšný podnikatel, k čemu přirovnat období, ve kterém se nyní nacházíme: odpověděl jsem, že je to období znovuobjevení konopí a že má zhruba takový přínos, jako to byl pro lidi střídavý proud Nikoly Tesly. To mohou pochopit jen lidé, kteří strávili tisíce hodin zkoumáním přírody. Budeme rádi za všechny, kteří se s námi svezou na naší cestě a pomohou nám vrátit rostlinu konopí do záře reflektorů, vrátit ji zpět na svět.

Váš úspěch jistě inspiruje i další podnikatele, jaké rady byste jim dal?
Choďte běhat, usmívejte se, poslouchejte hudbu, kterou máte rádi, a když vám něco v mozku říká, že něco máte udělat, není to náhodou, a tak to prostě udělejte.