Franšízy usnadňující učení

Základním požadavkem pro franšízanty Helen Doron je vynikající znalost angličtiny a zkušenost s prací s dětmi. Pedagogické vzdělání není nutné, společnost pořádá pro své učitele pravidelná pedagogická školení.
Úterý
18.04.2017
K větší spokojenosti v životě pomáhá vzdělání. Franšízové sítě v Česku, které se zabývají matematikou i cizími jazyky, mají letitou tradici.
 

Podle nedávného výzkumu Českého sociologického ústavu jsou vůbec nejspokojenější skupinou obyvatel v Česku vysokoškolsky vzdělaní lidé. Vzdělání je základ, což si uvědomuje stále více rodičů, a snaží se svým potomkům zajistit kvalitní výuku a pedagogy. Franšízové sítě, které se specializují na vzdělávání dětí, mají za sebou většinou letité zkušenosti na mezinárodní úrovni. Výuková centra Helen Doron například fungují ve 35 zemích déle než 30 let. V Česku vyučuje angličtinu speciální metodou Helen Doron již 6 tisíc studentů.

Helen Doron má v Česku 86 franšízových provozoven. Poplatek za licenci na výukové centrum a exkluzivitu na území pro oblast s 50 až 100 tisíci obyvatel je přibližně 165 000 korun. Učitelé Helen Doron platí také za vstupní školení, částka se pohybuje kolem 25 tisíc korun. Za každou odučenou hodinu pak pedagog či majitel franšízové licence odvádí centrále také poplatky. Na oplátku poskytuje master-franšízor poradenství v oblasti managementu a je s franšízanty v kontaktu prostřednictvím emailu a telefonu.

Speciální metodikou vyučuje děti cizím jazykům také franšízový koncept Hocus a Lotus, který pochází z Itálie. Působí ve 13 zemích a v nabídce má 5 jazyků. Výhradní zastoupení pro ČR vlastní společnost Light Point, která působí na tuzemském trhu od roku 2002, a od roku 2010 se intenzivně věnuje problematice bilingvismu a výuce dětí od batolat až po teenagery. Kromě jazykových znalostí nemusí mít noví franšízanti konceptu speciální vzdělání ani vlastní učebnu. Platí vstupní licenci ve výši 20 tisíc korun a odvádí procenta z kurzovného. Centrála pro ně pořádá pravidelná školení, nabízí kromě jiného i podporu marketingu.

Doučovací centrum za 80 tisíc

Celostátní doučovací centrum 2plus2 Škola Matematiky provozuje odpolední kurzy pro děti a studenty ve věku od 3 do 19 let. Společnost Business Language Center působí na poli vzdělávání také již 12 let. Franšízy má v několika českých městech, celkem má 9 vyučovacích center. Franšízant může například využívat sérii on-line školení nebo manuál franšízanta s úplným popisem školy, který zahrnuje všechny procedury pro management klientů. Náklady na zřízení centra se pohybují kolem asi 75 až 85 tisíc korun, návratnost bývá obvykle 1 až 2 roky.

Na technické vzdělání se specializují franšízy Brick by Brick, což je koncept převzatý před 11 lety ze Spojených států. Při výuce dětí využívají centra kostek LEGO®, kromě kompletního know-how k produktům získá licenční partner i školení k celému řízení školy a podnikání. Licenční poplatek stojí od 49 tisíc korun, další vstupní investice se odhaduje na 100 tisíc. Příbuzný koncept Bricks 4 Kidz® je postavený na vlastních modelových pláncích pro děti, navržených inženýry a architekty. Franšízu lze vést přitom z domova, vstupní investice se odhaduje na čtvrt milionu.