Pizza jako sázka na jistotu

Exkluzivní licenci nabízí pro Česko také populární síť pizzerií Grimaldi´s, proslulá mezi americkými celebritami, miloval ji Frank Sinatra i oblíbený starosta New Yorku Rudy Giuliani.
Úterý
23.05.2017
Popularita rozvážených jídel stále roste, a mezi pokrmy s náskokem vede pizza. Expandovat k nám chce hned několik sítí pizzerií.
 

Každoročně snědí Češi více než 31 milionů slaných koláčů, jejichž rodištěm byla před více než 125 lety italská Neapol. Z druhů se nejvíce prodává Capricciosa, a to v odpoledních a večerních hodinách. A přestože denně se u nás zavře pro nedostatek zákazníků v průměru jedna restaurace, pizzerií stále na trhu přibývá.

V rámci gastronomie tak nabízejí podniky inspirované italskou kuchyní (vedle modernizovaných fast foodů) stále reálnou šanci, jak v podnikání uspět. Mezi 5 nejúspěšnějších franšízových sítí světa patří Pizza Hut, americká značka, která byla založena v roce 1958, a dnes je vůbec největší společností, která se orientuje výhradně na pizzu. Pro letošní rok má v plánu expanzi v Pákistánu, kde chce mít až 150 poboček.

Za expanzi ve střední Evropě je od loňského roku zodpovědná polská společnost AmRest, která se zavázala k minimálnímu počtu otevřených restaurací také v Česku, přesná čísla nebyla zveřejněna. V rámci celé Evropy by nicméně mělo jít o asi 300 nových restauracích Pizza Hut, které by měly být zprovozněné do pěti let od podpisu smlouvy loni v létě. AmRest v této části Evropy drží i franšízová práva pro značky KFC, Burger King nebo Starbucks.

Telepizza v tuto chvíli vlastní po celém světě 1389 restaurací ve 13 zemích na 3 kontinentech, z toho 55 % jsou franšízy. Kromě Česka letos hodlá expandovat také do Jižní Ameriky.

Do Česka mezitím ale doputoval také další úspěšný americký franšízový koncept pizzerií. Little Ceasars je v USA trojkou, působí ve všech 50 amerických státech a dalších 20 zemích světa. Kandidát na výhradní licenční smlouvu by se měl sám zapojit do provozu firmy. Investice do franšízy Little Ceasars začíná na 250 tisících amerických dolarů, ze které si je možné pořídit bistro o velikosti asi 100 metrů čtverečních.

Rodinná značka Grimaldi´s, jejíž počátky sahají až do roku 1930, patří v New Yorku k nejoceňovanějším restauracím. Počáteční kapitál na získání licence Grimaldi’s a zahájení provozu minimálně dvou pizzerií se pohybuje v rozmezí 1,5 až tři miliony dolarů. Licenci mohou získat i developeři nebo vývojáři a provozovatelé nákupních center a malobchodů. Očekává se mimo jiné přístup a znalost dodavatelských řetězců a dokonalá znalost místního trhu.

Období změn nyní čeká ale také původní tuzemskou síť pizzerií Forty’s Pizza, kterou před nedávnem koupila španělská značka Telepizza. V následujících třech letech by počet restaurací Telepizza měl v Česku dorůst k číslu 20. Pomalu, ale jistě, se k nám blíží renesance pizzy. Pokud jste někdy uvažovali o otevření vlastní pizzerie a váhali, zda je příhodná doba, nyní čas na neapolskou pochoutku definitivně dozrál.


Populární na fóru

Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Prodej podniku - nápadu

To s vámi soucítím. Také jsem měla jeden celkem úspěšný projekt, ale stál mě veškerý čas, takže už mě ke konci ani tolik netěšil... Společnost se určitě...

2 komentář(e)
posledni 24.11.2017
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015
Lidé jsou základ

Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...

1 komentář(e)
posledni 15.07.2015
Prodej podniku - nápadu

Dobrý den, mám podnik v gastronomii, je to jedinečný nápad založený v srpnu 2014, na facebooku máme přes 10tis fanoušků a nemáme problém, co se týče...

2 komentář(e)
posledni 16.06.2015
Fast food franchises

Dobrý den, protože ráda cestuji, dovolím si říct, že jsem viděla řadu zajímavých konceptů, které mají po světě řadu poboček - nevím, jestli zrovna...

3 komentář(e)
posledni 19.11.2014
Fast food franchises

Fastfoodové koncepty jsou u franchisové spolupráce nejoblíbenější, avšak český gastronomický trh aktuálně zažívá konsolidaci. Tudíž dle našich informací je...

3 komentář(e)
posledni 19.11.2014