Byznys s národní kuchyní
Na tuzemském trhu by se měla v červenci objevit další gastronomická franšízová síť, která uspěla již na mezinárodním poli. Německá společnost Vapiano otevře první pobočku v obchodním centru Quadrio v centru Prahy, oznámila společnost Cushman & Wakefield, která se stará o nájemníky centra. Vapiano se specializuje na italskou národní kuchyni v čele s těstovinami, pokrmy připravuje personál v kantýnách před zraky hostů. V současnosti provozuje 180 poboček ve 31 zemích.
Příchod přední německé gastronomické společnosti do Česka je potvrzením trendu, kdy se do popředí nejen v Evropě dostávají různé populární pokrmy z národních kuchyní celého světa. Letní měsíce jsou logicky pro suchozemskou část kontinentu tradičně ve znamení italské kuchyně - za tamní specialitu je ostatně považovaná i zmrzlina, byť původně vznikla jinde. Recept na mražený mléčný koktejl přivezl ve 13. století z Číny do Itálie cestopisec Marco Polo. I další národní speciality se ale v historii stěhovaly a stěhují Evropou.
Jaké další národní kuchyně se v posledních letech uchytily v České republice? V první řadě určitě balkánská, která je ovlivněná řeckými, italskými a tureckými pokrmy a je pro ni typické použití čerstvé zeleniny jako jsou papriky, rajčata, lilek a okurky. Z masa vedou na Balkáně ryby a jehněčí. Z franšízových společností se na turecké speciality zaměřuje například Mr. Kebab, jehož tradiční výrobek je podobný gyrosu. Druhou domovinou kebabu i gyrosu se v posledních letech díky menšinám stalo Německo, odkud se trend přesunul také k nám. Češi při konzumaci mohou navíc zavzpomínat třeba na dovolenou u moře v Chorvatsku.
Libanon, Mexiko i Japonsko
Blízko k balkánským tradičním pokrmům mají díky surovinám Arabové, kteří zásadně nepoužívají v rámci kulturních tradic při vaření vepřové maso. I přestože pro české strávníky je vepřové naopak většinou naprostý základ, i u nás se uchytily arabské pochoutky jako hummus, falafel, či jehněčí. Na rychlá občerstvení inspirovaná Blízkým východem se dá již narazit skoro na každé rušnější ulici. Libanonské speciality si lze vychutnat třeba v pražských restauracích El Emir, jejichž návštěva má navozovat pocit, že vás na jídlo pozval samotný sultán.
Restaurace El Emir nabízejí libanonskou kuchyni, v centru Prahy zvou k návštěvě zatím dvě - jedna v paláci Koruna na Václavském náměstí, druhou najdete v OC Palladium.
Mexický fastfood Burrito Loco má v Praze sedm poboček a v Plzni pak další jednu, přestože mexická kuchyně Čechy neláká k ochutnávání ani zdaleka tolik, co balkánské speciality. Řetězec Burrito Loco má ovšem o víkendu otevřeno nonstop a ukojí tak choutky na burrito, nachos, tacos či quesadillas i v noci. Nabízí navíc rozvoz či cateringové služby. Téměř 10 let pak v ČR působí také síť veganských restaurací Loving Hut, nabízející kuchyni inspirovanou tradičními vietnamskými pokrmy. Loving Hut působí dnes ve 35 zemích světa, v české metropoli vlastní 5 provozoven.
Moderní pojetí asijské kuchyně se snaží Čechům představit také společnost Planet Sushi, která zároveň odkazuje svou nabídkou na prastaré japonské zvyky. Ve střední a východní Evropě provozuje Planet Sushi asi 50 restaurací, v Praze sídlí restaurace u stanice metra Anděl na Smíchově. V nabídce má jak sushi i rýžové nudle, tak třeba tradiční japonskou polévku miso, nebo tataráka z lososa či tuňáka. Konzumace japonských specialit od roku 2014 podle údajů Restu v Česku narostla až o 40 %, a jejich obliba zatím neklesá.
Zobrazit v katalogu franšíz
PŘEČTI ČLÁNKY
„Franšízová síť kaváren CrossCafe umí pomoci těm, kteří chtějí začít kavárenský byznys,“ říká ředitel společnosti Mgr. David Štangler.
Vašek Hájek za tři roky, do kterých spadala éra covidu, stihl otevřít tři úspěšné franšízy Vosíme.cz. Proč uvěřil právě této pizze?
Chocafé je kavárna, kde proudí především belgická čokoláda. Co tento koncept nabízí franšízantům nám v rozhovoru přiblíží zakladatel značky Jan Novák.
Dva kamarádi Honza a Matěj postavili svůj koncept bistra na čerstvých těstovinách, které dovedou mimořádně rychle servírovat zákazníkovi. Nyní svůj nápad nabízí jako franšízu.
„Počty franšíz s vaflemi, palačinkami a lívanci rostou. Nyní cílíme na všechna krajská města“, říkají franšízoři Elvis Osmanović a Dino Pekez.
Nejčtenější
Výživové poradenství franšízy Nutriadapt dává prostor a příležitost i začínajícím podnikatelům. Jak se dá naskočit mezi nejlepší ve svém byznysu už v poměrně mladém věku?
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Jak se daří pobočkám nově otevřené Partners Banky a kde je šance pro nové franšízanty? Odpovídá Jan Brejl, obchodní ředitel finanční skupiny Partners.
TAB Board propojuje majitele a manažery lokálních firem, kteří mezi sebou sdílí zkušenosti. Franšízant Tomáš Petrů pro setkání využívá i netradiční prostředí.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Subway vidí potenciál na benzinkách
a
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...