Oxalis míří do USA a Kanady

Oxalis loni do portfolia exportních teritorií přidal Francii a Indii. Indie je velkým pěstitelem převážně černých čajů, a svůj trh s čaji si chrání nejrůznějšími legislativními opatřeními. Přípravy na expanzi do Indie zabraly téměř celý rok.
Středa
28.06.2017
Síť obchodů s čajem a kávou loni expandovala do Indie a Francie, do svého portfolia by nyní ráda přidala Spojené státy a Kanadu.
 

Až 75 obchodů by měla mít v budoucnosti síť obchodů s čajem a kávou Oxalis. Poslední pobočky otevřela společnost v Táboře, Ústí nad Labem, Přerově a Jablonci nad Nisou, do konce roku přibude ještě Ústí nad Labem a Znojmo. "Výraznější expanzi jsme započali již v druhé polovině loňského roku a do této chvíle jsme otevřeli celkem 8 nových prodejen nebo stánků, z toho 5 vlastních a 3 v rámci franchisové licence," říká marketingová manažerka Helena Mertová. Síť Oxalis čaj&káva nyní tvoří celkem 65 jednotek v Čechách a na Slovensku, kde má 4 vlastní prodejny v Bratislavě.

V České republice nové franšízanty Oxalis v tuto chvíli aktivně nehledá. "Jsme velmi úspěšní na trzích střední a východní Evropy, které jsou nám geograficky nejblíže. Máme zastoupení v Pobaltí, vyvážíme i do komplikovaných zemí jako je Ukrajina nebo Rusko. Prostřednictvím distributorů působíme také např. ve Španělsku, Skandinávii, na Britských ostrovech, Tenerife a dalších," vypočítává Mertová.

Objednávka až z Uzbekistánu

Oxalis příští rok oslaví již 25 let na trhu. Připravuje pro tuto příležitost vydání knihy, která bude mapovat nejen vznik a historii firmy spolu s autentickými snímky, ale bude obsahovat také spoustu zajímavých informací o čajích a kávách, jejich druzích a původu, a samozřejmě také tipy na přípravu. "Samotné oslavy pak proběhnou v letních měsících, protože v té době byla i naše společnost založena a naši obchodní partneři se mají určitě na co těšit," říká Mertová.

Obecně se čaj podle ní stále popularizuje. "Už není brán jen jako nápoj, který zklidní vaši mysl a zvýší koncentraci. Čaj je používán do koktejlů, alko i nealko drinků, zmrzlin, balených ledových čajů a limonád atd. Čajová osvěta se šíří poměrně rychle prostřednictvím různých čajových festivalů, přednášek a kurzů, které každým rokem narůstají," vysvětluje Mertová s tím, že Oxalis sílí i v exportu díky novým akvizicím. Nedávno realizovala firma první objednávku, která putovala na území Uzbekistánu a Kyrgyzstánu. Pokusit se chce také o vstup do USA a Kanady.