Nakladatelství Modrý slon v posledních letech rozšiřuje portfolio knih pro čtenáře ve věku od 1 do 15 let. Do konce tohoto roku plánuje vydat 3 nové tituly personálních knih.
Úterý
04.07.2017
Že uspět s franšízami lze i v zahraničí, dokládá Modrý slon. Internetové knižní vydavatelství se připravuje na expanzi do dalších zemí.
 

Čtenář, který je zároveň hlavní postavou knižního příběhu? Něco tak zdánlivě nemožného mohou prožít děti z celého světa díky českému internetovému nakladatelství Modrý slon. Ojedinělý projekt přivedl v roce 1998 na svět ojedinělý produkt, tzv. osobní (personální) knihy. Děti se v nich mohou sami stát hrdiny a vysvobodit princeznu, potkat Červenou karkulku, vílu Fialku i jednooké strašidlo, nebo se kamarádit se zvířátky v Africe. Stačí knížku objednat v e-shopu na internetu: zadat na stránkách Modrého slona jméno hrdiny a místo, kam ho má posléze kniha při vyprávění přenést.

Podle loňského průzkumu např. až třetina českých školáků neumí pořádně číst. Důvodem je i fakt, že tráví příliš mnoho času u počítačů, a knihy se ocitly stranou jejich zájmu. Cílem projektu Modrého slona je probudit v malých čtenářích znovu lásku k psanému slovu, ukázat jim svět fantazie, ale zároveň je vzdělávat. Personální knihy totiž slouží zároveň jako šikovné didaktické pomůcky, a výrazně podporují čtenářskou gramotnost.

O stupínek výš

Kromě osobních příběhů má Modrý slon v portfoliu také širokou nabídku knih pro děti od 1 roku do 11 let. Pro expanzi do zahraničí hledá Modrý slon nyní nové franšízanty (partnery) v evropských zemích. Naposledy společnost získala nové spolupracovníky v Německu a Francii. "Při expanzi je vždy nejtěžší nalézt člověka, který bude pro daný produkt nadšený stejně tak jako jsme my, a bude mít energii a chuť posunou s námi nakladatelství zase o stupínek výš," říká finanční manažerka Modrého slona Zuzana Vavrečková.

Hlavní příčinou úspěchu Modrého slona v zahraničí je podle Vavrečkové především ojedinělý produkt a vstřícný přístup k partnerů. "Naši zahraniční partneři od nás mají naprostou podporu, komunikace probíhá pravidelně a neustále se snažíme zdokonalovat," dodává. Do nabídky vydavatelství Modrý slon patří také světový unikát - osobní leporelo pro děti od 1 roku. Největší zájem je ale i v mezinárodním měřítku právě o personální knihy.