Vydělávat z plateb a převodů

Potřebná částka pro start podnikání s Payserou je kolem 125 tisíc eur, cenrála neumožňuje financovat franšízy úvěrem, půjčkou, či skrze utajované zdroje.
Pátek
28.07.2017
Paysera poskytuje obchodníkům systém bezhotovostních plateb i směnárnu v jednom. Co přesně dělají franšízanti litevské firmy?
 

Paysera zahájila svoji činnost v roce 2004 v Litvě, a v roce 2012 ji centrální banka udělila licenci k provozování platformy pro mezinárodní převod peněz, a výměnu a zpracování elektronických plateb. Společnost v současné době zaměstnává více než 100 zaměstnanců a spolupracuje s více než 50 bankami v Evropské unii, své služby nabízí stovkám tisíc zákazníků. Nyní majitel značky plánuje expanzi na další trhy. Nedávno zprovoznila firma své sídlo v Británii, a nyní hledá partnery pro nové franšízy v Evropě.

Partner získává přístup do systému pro přeshraniční bankovní převody a zpracování plateb, a také vlastních podnikových systémů, vyvinutých franšízovou sítí. Po podpisu smlouvy bude pro Payseru získávat nové zákazníky - podnikatele, kteří chtějí nabídnout veřejnosti širší škálu dostupných způsobů platby. "Franšízant odstartuje své podnikání ve fin-tech průmyslu. Bude zodpovědný za získávání nových zákazníků, prodej, marketing a rozvoj firmy. Získá naopak potřebnou systémovou integraci a možnost přizpůsobení služeb, infrastruktury, přístup k mezinárodní bankám a dalším partnerům, nezbytné školení a podporu, jakož i marketingové materiály a reklamu," vysvtětluje manažerka pro rozvoj Paysera Julija Vilkute.

Pozor na zákon

Připojení k síti Paysery vyžaduje značné investice. Částka zahrnuje počáteční poplatek za povolení, vytvoření infrastruktury pro podnikání, jakož i opatření na pokrytí provozních nákladů za první rok provozu. Vzhledem k tomu, franšízy budou muset splňovat všechny zákonné požadavky, musí partner Paysery získat status národní platební instituce. Specifické požadavky v tomto ohledu definuje zákon. Začátkem letošního března nabyla i v ČR účinnosti novela zákona o platebním styku, která do českého právního řádu začleňuje požadavky legislativy EU týkající se platebních účtů a mezibankovních poplatků za karetní platební transakce.

"Platební byznys vyžaduje podnikání ve velkém měřítku, protože marže za provedené platby jsou nízké. Hlavním zdrojem příjmů pro franšízanty zůstávají devizové transakce a platby v e-komerci. Franšízant se proto musí snažit zajistit firmě co nejvíce klientů a vyšší obrat. Při vyšším obratu se navíc snižují náklady na provoz franšízy, což znamená opět vyšší zisky," říká Julija Vilkute.

Optimistický výhled pro uchazeče o franšízy Paysera nabízí rozvoj e-komerce. "V roce 2016 dosáhla podílu 8,7 % na. maloobchodu po celém světě. V nadcházejících letech se očekává meziroční tempo růstu až 20 %. Celková hodnota bezhotovostních transakcí se v posledních letech zvyšuje ročně v průměru o 42 %. To vše znamená, že častost používání elektronických platebních metod, které podporují cca. 92 % internetového trhu, se také rychle zvyšuje," říká manažer.