Učením ke správným počtům

2+2 Škola matematiky aktuálně chystá nový program pro přípravu na maturitní zkoušky a přijímačky na vysokou školu. Zvyšující se zájem registruje také u nejmenších dětí v předškolním věku.
Pátek
27.10.2017
Síť doučovacích center 2+2 Škola matematiky má již přes 700 žáků. Ve městech nad 100 tisíc obyvatel otevírá i více franšíz.
 

Již 14 franšíz má ve svém českém portfoliu mezinárodní síť doučovacích center 2+2 Škola matematiky. Poslední franšízy vznikly v Praze a Pardubicích, další pak v Plzni a Českých Budějovicích, kde se otevřela již druhá pobočka školy ve městě. I u nás úspěšný franšízový koncept vznikl před sedmi lety v polském Štětíně. Zakladatel Marcin Kruszynski se rozhodl, že vytvoří pro děti místo, kde ztratí strach z matematiky. Během pěti let vzniklo více než 80 pobočce, kromě Polska a ČR také v Maďarsku, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku a Srbsku.

Do ČR přivezla projekt Alena Koubková, která v roce 2014 otevřela první pobočku v Ostravě. "Těsně před Vánoci 2013 nám paní ředitelka vykreslila na poradě budoucnost naši školy ve velmi černých barvách: nedostatek žáků, propouštění, snížení platu i úvazku, nedostatek peněz na pomůcky a možné sloučení školy s jinou," vzpomíná Koubková. Vystrašená si prý sedla k internetu, kde jí padlo oko na polský franšízový systém, kam posléze odeslala první otázku ohledně možností spolupráce. Ve škole nakonec zůstala a současně začala prosazovat svou novou podnikatelskou vizi.

Minimálně 25 čtverečních metrů a 70 tisíc korun

Nabídka její společnosti Business Language Center na doučování a vzdělávání dětí zahrnuje kromě matematiky také další vyučovací předměty jako je fyzika, český jazyk nebo angličtina. Doučovací centrum může být v každém větším městě, ty nad 100 tisíc obyvatel jich mohou mít i více. Záleží vždy na domluvě s centrálou. Franšízant školy musí být zdatný v komunikaci, a musí mít dostatečný kapitál na roční provoz pobočky, výhodou je zkušenost v oboru. Absolvovat musí například on-line školení.

Franšízanti mají k dispozici kompletní know-how a podporu související s otevřením nové školy, i manuál s postupy pro správu klientů, nábor učitelů a řízení školy. Minimální investice do franšízy 2+2 Školy matematiky se podle Aleny Koubkové pohybuje nyní v rozmezí 70 a 80 tisíc korun, částka zahrnuje i nutné vybavení učebny. Možné je využít centrálou navržený design provozovny. Nábytek či učební pomůcky si ale kupují franšízanti vždy sami, a mají proto možnost si podobu školy i upravit (v rámci pravidel) podle vlastních potřeb. Učebna musí být veliká minimálně 25 čtverečních metrů.