Franšíza pro mlsné jazýčky

Podmínkou úspěšného podnikání v oblasti sýrů a dalších delikates je schopnost udržovat kvalitu produktů, které v jiných obchodech nejsou k dostání. Této strategie se úspěšně drží česká společnost Boutique Gurmán (na snímku zakladatel Martin Svačinka), která působí na trhu již od roku 2007.
Úterý
24.10.2017
Sýrárna může vzniknout v každém městě, hlásá franšízová síť Boutique Gurmán. Návratnost investice od půl milionu bývá dva roky.
 

Na lanýžové dny na Istrii se letos v září vypravili zákazníci i majitelé franšízové sítě Boutique Gurmán, která se zabývá prodejem delikates jako jsou lanýže, domácí pršut z Istrie, olivové a dýňové oleje, francouzské paštiky, nabízí ale například i tradiční medové dorty Marlenka. Zakladatel společnosti Boutique Gurmán Martin Svačinka se podle svých slov snaží kromě obchodních vztahů na Istrii dlouhodobě podpořit také místní farmáře, svým hostům z Česka nabízí také například prohlídku medové farmy či ochutnávku vín přímo z místních vinic.

Prodejem sýrů se Svačinka zabývá již od roku 2007, kdy otevřel první sýrovou pobočku pod názvem Cheesy Boutique ve Frýdku-Místku. Spolu s mnoha dalšími obchody po celé ČR patřila nová značka původně pod franšízu Cheesy Trade. Postupem času si ale začal dovážet holandské sýry v rámci své firmy, a založil proto Boutique Gurmán. Dnes má síť společnosti Vemena.cz celkem na 25 obchodů, a chystá se například stěhovat do nových skladových prostor, stejně jako usiluje o rozšíření svého pole působnosti na Slovensko a do Polska. Dalším cílem je pak pro Martina Svačinku Chorvatsko, kde by rád navázal i spolupráci s tamními výrobci.

Přijetí firemní filozofie nutností

"Rádi bychom také brzy uvedli v našem domovském Frýdku-Místku do provozu showroom, tedy ukázkový obchod, který by měl sloužit jako vzor také pro potenciální master-franšízanty," říká Martin Svačinka. Nové franšízy se podle jeho slov chystají pomalu na otevření i v dalších městech, koncem roku by mělo přijít na řadu Ústí nad Labem, majitelé jednají podle Svačinky i se zájemcem z Prahy. Nové franšízanty Boutique Gurmán také stále hledá.

Na rozjezd podnikání s Boutique Gurmán je zapotřebí částka pohybující se minimálně od 450 tisíc korun, s ohledem na velikost prodejny. Ideální franšízant společnost Vemena.cz by měl mít kladný vztah k sýrům a delikatesám. Důležité je pro vedení franšízy "přijetí firemní filozofie a schopnost stát se součástí týmu". Samozřejmostí je zodpovědnost, pracovitost a smysl pro humor. "Snažíme se být s franšízanty v neustálém denním kontaktu, někdy je to skutečně mravenčí práce," dodává Svačinka s tím, že pro své franšízanty připravuje aktuálně například nové webové stránky, či aplikaci, která jim usnadní obchody.