Byznys pro domácí mazlíčky

Franšízanti Husse dostávají od centrály startovací balíček, který obsahuje všechny marketingové materiály, potřebné pro zahájení podnikání, včetně některých standardních produktů Husse. Sami si musí zajistit alespoň malý suchý skladovací prostor o výměře asi 15 m2 (např. garáž), počítač s přístupem na internet, mobilní telefon a auto k rozvozu krmiva.
pondělí
06.11.2017
Švédská franšízová síť pro prodej krmiva Husse roste v celé Evropě, i v ČR už má díky 24 franšízám pokryté takřka celé území.
 

Společnost Husse byla založena ve Stockholmu v roce 1987, letos značka krmiva pro domácí zvířata oslavila 30 let na trhu. Výhradní práva na prodej výrobků Husse vlastní pouze distributoři, kteří nabízejí produkty v dané oblasti a jsou zodpovědní za organizování distribuce - krmivo vozí zákazníkům domů. Dokáží navíc doporučit výrobky na míru podle druhu, stáří či váhy zvířete. Koncept úspěšně funguje v evropských zemích jako Slovensko, Polsko, Německo, Dánsko, Rakousko skrze síť franšízantů a výhradních distributorů.

"Značka husse působí nyní v 55 zemích a ve 3 kontinentech. Největší úspěch slaví tím, že jsme se jako evropská značka dostali na americký trh. Je to pro nás přínosné, jelikož koncept funguje ve všech zemích úplně stejně. Předáváme si zkušnosti, disktujeme a zažíváme podobné scénáře," říká master-franšízant Husse pro ČR Andrea Vláčilová. Díky dodávkám přímo z továrny a vynechání velkoobchodníků a maloobchodníků může Husse kombinovat konkurenceschopné ceny a velmi atraktivní marže pro franšízanty, což je jedna z příčin úspěchu švédské společnosti.

Návod na úspěch? Rozdávat vzorky a chodit na akce

Husse je také podle Vláčilové jako jediná pet food společnost uvedená na seznamu 100 globálních franšízových značek podle internetového portálu Franchise Direct, kde obstála v konkurenci značek jako Pizza Hut, Hertz nebo Hilton. Pravidla pro získání lince Husse jsou daná od centrály ve Švédsku a řídí se tím všechny země. V Česku má Husse aktuálně 24 franšíz, letos přibylo 6 nových. V rámci franšíz fungují pak distributoři Husse, kteří uzavírají smlouvy s franšízantem. Distributoři přímo spadají pod jednotlivé franšízy, které je zásobují zbožím, a domlouvají se spolu na prezentacích.

Počáteční investice do franšízy Husse se pohybuje v rozmezí 40 až 120 tisíc korun v závislosti na velikosti a umístění prodejny. Franšízanti nemusejí mít hned v začátku vlastní provozovnu, centrála ji ale doporučuje kvůli prezentaci výrobků, která podle Vláčilové silně zvyšuje úspěšnost konceptu v regionech. "Kontrolní mechanismum je v našem případě velmi jednoduchý, kdo rozdává vzorky, chodí na akce, tak zvyšuje prodej. Kdo toto nedělá, tak stagnuje a neroste," vysvětluje.