11.12.2017

V Číně jsme stále na začátku

O expanzi na zahraniční trhy a plánech na příští rok hovořil v rozhovoru týdne franšízor unikátního konceptu restaurací Výtopna Petr Fridrich.

Na konci roku jste měl v plánu otevírat první pobočky Výtopny v Číně. Daří se expanze, jak jste si přál?
Čínští Partneři stále hledají vhodný prostor. S čínskou stranou jsme nepodepsali franšízovou smlouvu, ale pouze exkluzivitu partnerství na dobu jednoho roku, a ta letos v září skončila. Zatím jsme tedy znovu na začátku.

Výtopna má několik patentem chráněných nápadů a užitných vzorů, které zaručují pro budoucího provozovatele trvalou exkluzivitu a jedinečnost konceptu. Majitel Petr Fridrich projekt vymyslel před více než 6 lety.

Jsou Číňané franšízingu nakloněni?
Podle mě se tím moc nezaobírají. S čínskými partnery ani nejednáme o master-franšíze. Máme v plánu udělovat jednotlivé franšízové licence.

Kolik franšíz celkem v Číně chcete otevřít? A kdy přibližně?
Plán byl přibližně120 poboček.

Vlastní pobočku budete otevírat také v Chicagu, můžete říci, kolik asi řádově stojí vybudovat restauraci téměř na druhém konci světa?
To je samozřejmě různé, naši investici odhadujeme na přibližně 3 miliony dolarů.

Proč jste si vlastně vybral tak vzdálené země? Co třeba Německo, Rakousko, Francie, nebo Polsko? Evropa vás neláká?
Vzhledem k tomu co se děje v Evropě, nám Amerika přišla jako vhodná destinace. Partnery ale samozřejmě hledáme i v Evropě.

Bylo obtížné najít v Číně partnery? Jakým způsobem jste je oslovoval a komunikoval s nimi?
Nebylo, my jsme je nehledali, oni si našli nás.

Současně s expanzí do zahraničí jste se rozhodl ponechat v ČR jen několik málo poboček, a síť nadále nerozšiřovat. Toto rozhodnutí stále platí?
Připravujeme menší koncept Výtopny, který bude pro franšízové partnery dostupnější, chtěli bychom jej představit v roce 2018. Tento koncept bude vhodný i pro obchodní centra a menší města, a chceme jej rozvíjet i v České republice.

Jaké podmínky musejí především splňovat vaši franšízanti?
Zájemci by především měli být ochotni se aktivně podílet na chodu restaurace. To je myslím nejdůležitější předpoklad.

Máte s Výtopnou ještě nějaké další plány? Jiné země, nebo rozšíření nabídky gastronomických služeb?
Připravujeme určité změny, ale zatím je nechceme zveřejnovat. Určitě dáme čtenářům včas vědět.

Sdílej článek

Komentáře na fórum

0

chcete víc?

newsletter Franchising.cz

If you see this, leave this form field blank