Konopných franšíz přibývá

Pokud by všech 50 států USA legalizovalo konopí pro lékařské účely i rekreační užívání, v roce 2020 by konopný byznys podle průzkumů dosahoval jen v Americe k 35 miliardám dolarů. Rozdíl oproti marihuaně je v obsahu účinné látky THC, konopí ho obsahuje méně než marihuana.
pondělí
18.12.2017
Byznys s konopím zažívá boom nejen v Americe, ale i v Evropě. Z ČR pochází franšízový koncept Konopná lékárna.
 

Ve Spojených státech poslední roky utěšeně roste trh s konopím díky postupující legalizaci. Některé státy jako Colorado, Washington či Oregon již povolily užívání konopí i pro rekreační účely. Rostlina obsahující psychotropní látky tak představuje stále lukrativnější byznys. Podle analýzy IBISWorld bude prodej konopí pro léčebné účely představovat v roce 2020 v USA na 13,4 miliardy dolarů, zatímco v roce 2015 objem transakcí dosahoval 3,6 miliardy dolarů.

Z velké části je rostoucí poptávka po konopí následkem stárnoucí populace a stále častějších nemocí stáří jako jsou artritida, či Alzheimerova choroba. Právě lidem s těmito nemocemi totiž konopí může pomoci. S rostoucí "zelenou horečkou" přibývá logicky také franšízových sítí, které se zabývají konopím a produkty spojenými s jeho užíváním - franšízing je v zámoří jedním z nejpopulárnějších obchodních modelů. Skrze franšízy se tak rozšiřuje od roku 2010 třeba kalifornská značka WeGrow, či Native Roots z Colorada.

Do USA již dosáhla také česká franšízová síť Konopná lékárna, kterou založil Jiří Stabla. Ačkoliv přiznává, že v Česku se stále setkává s předsudky ohledně konopí jako takového, jeho podnikatelský koncept slaví úspěchy. I v USA ostatně panují v tuto chvíli obavy o budoucnost konopného byznysu - v případě, že se republikánský prezident Donald Trump postaví proti liberálním zákonům v jednotlivých státech, mohlo by to znamenat konec firem, které se na konopí specializují.

Výjimečný zdravotnický prostředek

V Evropě se byznys s konopím rozjíždí z mnoha důvodů pomaleji. V sousedním Rakousku například vznikla v roce 2015 společnost Cannabrands AG, která chtěla v německy mluvících zemích propagovat a rozvíjet vlastní franšízovu značku Vertical Hydrogarden Europe pro prodej potřeb k pěstování konopí v domácím prostředí. Podle některých zpráv se ale projekt potýká s finančními těžkostmi. V Česku bude do konce roku dostupné na předpis léčebné konopí od kanadské firmy Tilray.

Česko je po Chorvatsku, Kypru a Německu čtvrtou zemí, kam Tilray konopí dodává. Většinou jde o extrakt v kapkách či kapslích, které jsou určené pro pacienty s roztroušenou sklerózou V Portugalsku navíc Tilray buduje obří skleníkové centrum, kde by léčebnou rostlinu chtěla také pěstovat, zpracovávat a zkoumat. V tomto směru má společnost Carun, která vlastní Konopné lékárny, náskok. Jejím hlavním produktem je konopná mast, která pomáhá od bolestí kloubů a léčí různé kožní nemoci. Jde o zcela výjimečný zdravotnický prostředek z konopí druhu Cannabis sativa, k němuž firma stále přidává další produkty, naposledy konopné mléko pro alergiky.


Chcete otevřít vlastní Konopnou lékárnu? Podrobné informace pro zájemce o franšízu naleznete v Katalogu franšíz. Stačí vyplnit formulář, a vaše cesta za podnikatelským úspěchem může začít!