McDonald’s chce být zelený

McDonald’s působí globálně ve více než 100 zemích po celém světě. Každý den síť obslouží téměř 70 milionů zákazníků. Jen v Česku prodá denně více než 60 tisíc cheesburgerů.
Pondělí
22.01.2018
Na 37 tisíc restaurací začne používat ekologické obaly. Do roku 2025 by měly být všechny odpady McDonald´s recyklované.
 

Loni se McDonald’s soustředil na nové marketingové strategie a zahájení nové služby v podobě rozvozu jídla domů, letos se pro značku mají stát prioritou 100% ekologická řešení jednotlivých provozoven. „Víme, že náš rozsáhlý globální dodavatelský řetězec může mít významný dopad na planetu. Při provozování téměř 37 000 restaurací ve více než 100 zemích a denně obsloužených 69 milionech lidí, mohou mít i malé změny velký dopad,“ uvedla společnost McDonald´s v lednovém prohlášení. Cílem nové ekologické strategie, která vznikla částečně na přání zákazníků, je do roku 2025 používat pro obaly výhradně obnovitelné, recyklovatelné a certifikované zdroje.

Firma v prohlášení upozorňuje na nutnost úpravy infrastruktury globální franšízové sítě pro recyklaci v některých částech světa, chce se ale stát partnerem těchto změn. „V celosvětovém měřítku již dnes pochází asi 50 % obalových materiálů v našich restauracích z obnovitelných, recyklovatelných nebo certifikovaných zdrojů. Přesto existuje odhad, že se přímo v restauracích třídí asi jen 10 % obalů určených zákazníkům,“ říká mluvčí řetězce pro Českou republiku, Zuzana Svobodová.

Restaurace již recyklují obaly i olej

Také české restaurace budou proto muset zvýšit účinnost opatření, která v oblasti recyklace odpadů podnikají. Již dnes mají ale podle Svobodové v porovnání s jinými státy náskok. Český McDonald´s v loňském roce podle vlastních údajů recykloval 56 % obalových materiálů a dalších 34 % bylo zpracováno energetickým využitím. „V České republice jsme v mezinárodním srovnání recyklace obalů premianty – třídíme veškeré obaly od zákazníků v restauracích. Recyklujeme obaly od dodavatelů, ale také papírové obaly od jídla prodávaného našim zákazníkům, některé plastové obaly ale i použitý olej z fritéz anebo organický odpad,“ uvedla Zuzana Svobodová.

Olej, který restaurace používají, byl takto zužitkován dokonce 100%. Ten ostatně McDonald’s recykluje již od roku 2007, kdy zahájil své první "ekologické tažení". McDonald’s po propadech prodejů v posledních 3 letech loni zažil jedno ze svých lepších období, ve 2. čtvrtletí stoupl počet jeho zákazníků o 1,8 procenta, tržby vzrostly dokonce o 6,6 %, což je nejvíce za posledních 5 let. V tomto směru loni překonal McDonald’s konkurenční značky Burger King či KFC. Provozní výnos značky loni vzrostl v globálním měřítku o 28 % na 7,4 miliardy dolarů. Franšízová síť rostla loni také v ČR. První český franšízant začal pracovat pod hlavičkou McDonald’s v roce 1995. V současnosti jich je již 19, a provozují asi 80 % celkového počtu 95 restaurací McDonald’s v ČR.


Populární na fóru

Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Prodej podniku - nápadu

To s vámi soucítím. Také jsem měla jeden celkem úspěšný projekt, ale stál mě veškerý čas, takže už mě ke konci ani tolik netěšil... Společnost se určitě...

2 komentář(e)
posledni 24.11.2017
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015
Lidé jsou základ

Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...

1 komentář(e)
posledni 15.07.2015
Prodej podniku - nápadu

Dobrý den, mám podnik v gastronomii, je to jedinečný nápad založený v srpnu 2014, na facebooku máme přes 10tis fanoušků a nemáme problém, co se týče...

2 komentář(e)
posledni 16.06.2015
Fast food franchises

Dobrý den, protože ráda cestuji, dovolím si říct, že jsem viděla řadu zajímavých konceptů, které mají po světě řadu poboček - nevím, jestli zrovna...

3 komentář(e)
posledni 19.11.2014
Fast food franchises

Fastfoodové koncepty jsou u franchisové spolupráce nejoblíbenější, avšak český gastronomický trh aktuálně zažívá konsolidaci. Tudíž dle našich informací je...

3 komentář(e)
posledni 19.11.2014