Obchody, kde vládne nábytek

Švédský výrobce kuchyňského vybavení Duka nabízí spolupráci podnikatelům se znalostí maloobchodního trhu a kapitálem alespoň 1,5 milionu korun
Středa
07.03.2018
Legendární švédská nábytkářská značka Ikea má ve franšízingu své následovníky i soupeře. V ČR nabízí licenci například tuzemská Orfa.
 

Rostoucí ceny nemovitostí s sebou přinesly na trh poptávku po stále častějších renovacích a modernizaci bytů i vybavení. Ve světě franšízingu je v nábytkářském oboru největší legendou švédská značka Ikea, známá po celém světě. V jejích úspěšných stopách se snaží jít mnoho mladších i starších franšízových značek. V Česku v oblasti maloobchodního prodeje působí již přes 25 let například Orfa nábytek. Na tuzemském trhu těží ze zázemí rodinné firmy, a mimo kompletního sortimentu nábytku a kuchyňských studií Black Red White vybírá do své nabídky další světové i domácí výrobce nábytku a koberců, ale i dalšího bytového zařízení.

Orfa má nyní 5 vlastních poboček a hledá aktuálně pro svou chystanou expanzi franšízanty. Rozšiřování pobočkové sítě je dalším krokem v inovacích celého fungování obchodní společnosti, které má zajistit například až čtvrtinové úspory nákladů a zrychlení dodávek objednaného zboží. Orfa má dohromady 25 000 m2 skladových ploch a 27 300 výrobků na expozici. Franšízantům nabízí tři možnosti spolupráce: prodejnu nábytku, kuchyňské studio nebo jejich kombinaci. Minimální investice se pohybuje okolo částky 1, 2 milionu korun. Ideální jsou města se spádovou oblastí od 50 tisíc obyvatel.

Seveřany dohánějí tradičně Rakušané

Severský styl prezentuje kromě Ikey také specialista na kuchyňské vybavení Duka s téměř stoletou tradicí. Obchody specializující se původně na sklo a porcelán jsou umístěny ve městech s minimálně 100 000 obyvatel, a působí nyní v domovském Švédsku, Nizozemí, Bulharsku, Polsku či ve Velké Británii. Byznys model počítá se strategií otevírání obchodních jednotek výhradně v obchodních centrech, prostory by měly mít plochu mezi 100 až 150 m². Kandidát na franšízu Duka v Česku by měl mít znalost lokálního trhu a potřebný kapitál, který se pohybuje mezi 1,5 až 2 miliony korun. Očekávaná návratnost je jeden až dva roky od zahájení prodeje.

Přes 2400 franšíz má ve 45 zemích dánský nábytkářský koncept Jysk (v Německu a Rakousku působí pod značkou DänischesBettenlager), který pochází z raných 80. let. Do východní Evropy plánuje expandovat i s další více než 40 let starou franšízovou značkou IDesign, která je jeho luxusnější alternativou. Skrze franšízy se rozšiřuje i rakouská Kika. První obchod Kika vznikl v roce 1973 ve Vídni, v Rakousku má nyní přes 50 poboček. Od roku 2000 se snaží rozšiřovat své aktivity do střední a východní Evropy. V Česku působí od roku 2005, provozuje zde ale zatím výhradně vlastní prodejny. Pražský obchod o velikosti 31 000 m² je největší prodejnou nábytku u nás.