Je samozřejmě nutné se neustále učit a jít dopředu. Proto spolupracujeme a učíme se od lidí, kteří nás posouvají dál. Máme velké štěstí, že se škola lidem hodně líbí a sami nám nabízejí pomoc. Z toho mám vždy velkou radost.
pondělí
12.03.2018
Zakladatelka hudební školy Malý muzikant Veronika Diamantová říká, že její plán zněl: Každým rokem zdvojnásobit počet poboček. I přes nulové zkušenosti v podnikání uspěla.
 

Vaše cesta k založení společnosti Malý muzikant byla poměrně složitá. Jak dlouho trvalo, než padlo definitivní rozhodnutí stát se samostatnou podnikatelkou?
O tom, zda začít podnikat, jsem přemýšlela asi dva měsíce. Chtěla jsem vybudovat skvělou školu, byl to smysluplný a bohulibý plán, ale zároveň jsem věděla, že o podnikání nic nevím. Náhodou jsem tenkrát objevila inzerát dotovaného programu "Naučte se řídit svůj byznys". Zapsala jsem se do večerní školy a tam získala základní vědomosti a dovednosti pro rozjezd podnikání. Přestala jsem se bát, že to nezvládnu, dostala jsem podporu, že můj podnikatelský plán dává smysl, všem se moje plány líbily.

Během dalších šesti měsíců jsem vytvořila metodiku, napsala písničky, natočila CD, sehnala první lektorku a domluvila první pobočky. Muselo to být všechno dost rychle, čekala jsem druhé dítě a chtěla jsem to zvládnout do porodu. Takže od myšlenky k realizaci to bylo půl roku.

Samozřejmě to nebylo úplně snadné, ale spousta lidí se nám rozhodla nezištně pomoci ať už radou, nebo svojí prací. Tři roky jsem školu vedla sama jako OSVČ. Potom jsem našla pro školu ředitelku, společně jsme budovaly strukturu, plánovaly, a zhruba po roce jsem založila s.r.o.

Pomáhal nebo radil vám někdo s tvorbou prvního podnikatelského plánu? Nebo jste postupovala metodou pokus-omyl?
Na začátku podnikání jsem si napsala červenou fixou na tabuli: každý rok dvakrát tolik poboček! To byl můj celý podnikatelský plán. A vyšel. Výhoda matek podnikatelek je jejich schopnost předjímat, proto i když jsme jak se říká někdy honily rozjetý vlak, nikdy nám neujel a poslední rok už pohodlně sedíme v kabině a celé to funguje, jak potřebujeme.

Proč jste se posléze rozhodla pro franšízing? V čem je pro vás výhodný?
Chceme se rozrůstat a potřebujeme k tomu šikovné a motivované lidi. Několik takových lidí jsme potkali a všichni měli potřebu budovat něco vlastního. Chyběl jim však nápad. My máme know-how a chybí nám zase tihle lidé. Je to prostě dobrá výměna.

Kolik se vám dosud podařilo otevřít nových franšíz a kde?
Franšízingovou smlouvu jsme dokončili v září 2017 a rovnou podepsali s první franšízantkou, která velmi úspěšně podniká v Karlových varech a nově i Chebu. Máme z toho radost, protože nemůžeme mít lepší reklamu, než dobře prosperující franšízu, které se daří. Jsme připraveni na další zájemce a těšíme se na ně.

V čem vidíte největší pozitiva podnikání se značkou Malý muzikant?
Největší pozitivum je, že se těšíte do práce. Dělat radost dětem i dospělým, to je svět, ve kterém by chtěl žít každý, ale ne vždy to jde. Mít práci, která vás baví a ještě vám vydělává, to je přeci sen každého.

Všechny hudební dovednosti, které franšízantky a zároveň lektorky potřebují k výuce, zvládnou během našich školení, kde se jim osobně věnuji. Navíc mají k dispozici školící videa, se kterými doma několik měsíců pracují.

Jaké jsou vaše konkrétní plány pro letošní rok?
Letošní rok musíme školu připravit na velký růst a chceme to udělat dopředu. Žádný ujíždějící vlak, ale připravený a vyleštěný tryskáč. Určitě nás čekají personální změny a spousta nového, na čem nyní pracujeme s naším poradcem. Mým velkým úkolem je napsat novou vizi červenou fixou na tabuli a bezmezně jí věřit.

Jak by měl vypadat váš ideální franšízant? Jaké by měl mít vlastnosti a zkušenosti?
Určitě samostatný a pozitivní člověk, který chce něco pěkného vybudovat. Bude mu záležet na tom, aby jeho služby byly kvalitní. Zkušenosti s podnikáním se hodí, ale výhodou franšízingu je právě to, že franšízant získá i návody na to jak začít podnikat. Samozřejmě hledáme někoho, kdo má vztah k hudbě a především k dětem. Umět komunikovat s rodiči, být přátelský, bez toho se v tomto podnikání neobejdete.

Sama jste studovaná muzikantka a skladatelka, požaduje takové vzdělání i od franšízantů?
Od franšízantů nepožaduji hudební vzdělání. Zatím máme programy jen pro děti předškolního věku. K těm je zapotřebí mít především správný a motivující přístup k dětem, působit mile a přátelsky.

Jaké cíle máte jako podnikatelka z dlouhodobějšího hlediska? Kolik franšíz Malého muzikanta byste chtěla celkem otevřít?
Samozřejmě bych ráda viděla otevřené kurzy Malého muzikanta v každém větším městě v Česku. Zda to bude formou deseti větších franšízantů, nebo více menších, to ukáže čas.