Když víno i zisk teče proudem

Kvalitní víno je byznys s budoucností. Hlavním místem nákupů jsou pro české milovníky vína sice i nadále supermarkety a hypermarkety, kde nakupuje víno šest z deseti Čechů. Třetina jich ale již vybírá víno také ve vinotékách a pětina přímo u vinařů.
pondělí
19.03.2018
Češi pijí stále více dražšího vína. Franšízové vinotéky Cavavin sázejí na pestrou nabídku, české Víno Hruška na výběr toho nejlepšího.
 

Spotřeba vína v Česku stále roste. Podle statistik vypije každý občan včetně kojenců za rok v průměru 20 litrů vína, za kvalitu svého oblíbeného nápoje navíc neváhají připlatit. Za láhev pro vlastní spotřebu jsou Češi ochotní podle Vinařského fondu vydat z peněženek až 155 korun, což je o 33 korun více než před pěti lety. Stále oblíbenější jsou tak i vinotéky a vinařství, kde lze pořídit víno mnoha chutí, druhů i cen.

Podnikatelskou příležitost prostřednictvím master-franšízové či franšízové licence nabízí v Česku nově francouzský lídr mezi vinotékami. Značka Cavavin působí ve Velké Británii, Švýcarsku, Belgii, Lucembursku, na Pobřeží slonoviny či Guyaně. Celkem vlastní více než 150 franšízových vinoték. Vinotéka Cavavin se hodí do měst s výraznou kupní silou, ideálním místem jsou nákupní galerie obchodních center nebo umístění prodejny přímo v centru města, např. poblíž obchodu s delikatesami.

Minimální vstupní investice do pobočky Cavavin se pohybuje kolem částky 40 tisíc euro, a zahrnuje vstupní poplatek, školení i vybavení vinotéky při přibližné velikosti prostor 80 m2. Centrála slibuje podporu ve všech fázích spolupráce od vytvoření projektu, řízení prodejního místa, setkání s dodavateli, až po marketing a komunikaci se zákazníky. Franšízanti mají také exkluzivní možnost využití společné platformy na nákup vína a alkoholu - 150 dodavatelů a více než 2000 produktů.

Česká i lotyšská franšíza

Špičková vína moravské i zahraniční produkce nabízí konkurenční tuzemská franšízová síť Víno Hruška. Rodinná firma z Blatničky funguje již více než 10 let, celkem pod značkou Víno Hruška provozuje po celé zemi 19 franšízových poboček, a 8 vlastních. Vinotéky, restaurace a vinné bary značky Víno Hruška musí být dostupné pro pěší zákazníky, ale také pro cestující, kteří zastavují na krátký nákup. Franšízanti platí licenční poplatek ve výši 250 tisíc korun, roční provozní a marketingový poplatek 30 tisíc korun. Počítat musí ale i s dalšími investicemi do vybavení prodejny a naskladnění zboží.

Speciální gastronomické služby nabízí skrze franšízovou síť lotyšská značka Easy Wine. Zákazníci si v restauracích nápoje čepují sami díky samoobslužným přístrojům. Easy Wine má v nabídce na 60 druhů vín. Franšízový koncept se stal v Rize tak rychle populární, že majitelé následně uvedli na trh i alternativu Easy Beer v podobě pivních barů. Licence Easy Wine nebo Easy Beer mimo Lotyšsko stojí přibližně 150 000 eur. Polovina z této částky jde do podnikového softwaru a veškerého potřebného vybavení pro bar a kuchyň.