Fotbalem ke zdraví i zisku

Sport a byznys v jednom / Britská franšízová značka Socatots učí děti na kurzech nejen základy fotbalu. Licence nabízí od 30 tisíc korun i českým zájemcům.
Čtvrtek
17.05.2018
Britská franšízová značka Socatots učí děti na kurzech nejen základy fotbalu. Licence nabízí od 30 tisíc korun i českým zájemcům.
 

Širokou nabídku pohybových aktivit pro všestranný vývoj dětí od šesti měsíců do pěti let má ve svém portfoliu franšízová značka Socatots. Koncept, který pochází z Velké Británie, sdružuje po celém světě na 2 miliony dětí a rodičů z 60 zemí světa. Vzdělávacím programem Socatots prošli mnozí britští prvoligoví fotbalisté - jeho původním záměrem je "změnit mezinárodní svět fotbalu v tom dobrém slova smyslu" skrze partnery a franšízové pobočky, které mají vychovávat z dětí nadějné sportovce a sportovkyně. Jejich cílem ale již není jen příprava dětí na profesionální sportovní kariéru, Socatots není jen obyčejná fotbalová přípravka.

“Socatots to nejsou jen pohybová cvičení inspirovaná fotbalovými prvky, ale vztah dítě-trenér-rodič. Úkolem trenéra je vytvořit optimální podmínky, ve kterých se děti neuvědoměle učí sportovním a sociálním dovednostem (stejně jako se učíme mateřský jazyk). Vlastní příklad dítěti je jednou z nejpodstatnějších věcí k vytvoření emoční vazby k dané činnosti a ta vzniká, když dítě dělá věci s radostí. Proto aktivní účast rodičů na tréninku a chválení dětí za úsilí (a ne za to, co se povedlo a nepovedlo) vede k výchově nejen úspěšných sportovců, ale hlavně zodpovědných lidí. Cílem programu je především to, aby se dítě při tréninku cítilo bezpečně, přirozeně, aby si vytvořilo emoční vazbu ke sportu a aby fyzická aktivita byla pro něj zábavou. Upřímná dětská radost z pohybu a z viditelných pokroků je nejlepší odměnou rodiči i trenérovi a dítě získá koníček v podobě sportu na celý život,“  dodává PhDr. Marian Jelinek, dlouholetý bývalý osobní kouč Jaromíra Jágra a nyní individuálně spolupracující s vrcholovými sportovci jako např. Karolína Plíšková, Tomáš Hertl, Jan Micka a další olympionici.

"V ČR se zaměřujeme spíše na všestranný pohybový vývoj, i protože víme, že tady je přece jen asi populárnější hokej než fotbal," říká držitel české master-franšízové licence Michal Ogorek s tím, že kurzů se tradičně účastní i dívky, které si při hrátkách s míčem procvičují např. rovnováhu nebo rychlý postřeh. "Celý koncept je postavený na zkušenostech, podle nichž se děti do 5 let učí mnohem rychleji a snadněji. U nás mohou naši žáci poté využít i kurzy Brazilských fotbalových škol, které volně navazují na kurzy Socatots. Jedná se pak v podstatě již o profesionální fotbalový trénink," doplňuje Ogorek.

30 tisíc a můžeš začít učit kopat

Franšíza Socatots se podle něho hodí především do měst s minimálně 50 tisíci obyvatel, pobočku lze ale otevřít i v dvoutisícové obci. Při optimalizaci nákladů je podle českého master-franšízanta i v případě těch nejmenších franšíz možná návratnost investic již po 3 měsících provozu. Franšízanti si sami musejí najít vhodné prostory v tělocvičnách škol, kulturních domech či soukromých posilovnách, které si obvykle najímají na určený počet hodin. Za licenční poplatek 30 tisíc korun dostávají od centrály do startu veškeré potřebné vybavení od míčů po speciální pomůcky, ale i know-how jak získávat zákazníky či marketingovou podporu. Posléze odvádějí značce 15 % z měsíčního obratu.

Socatots přitom nevyžaduje, aby franšízant uměl hrát fotbal, znal jeho pravidla, nebo ho dokonce uměl trénovat. Koncept je například v sousedním Polsku úspěšný podle Michala Ogorka také jako investiční nástroj, kdy podnikatel provozuje celou síť poboček, do nichž si sám hledá a najímá fotbalové trenéry a sportovní profesionály. Častý je také model, kdy si franšízu pořídí učitel tělesné výchovy, a věnuje se jí ve svém volném čase. Socatots je prostě ideální podnikatelský záměr pro sportovní nadšence, kteří mají rádi děti, a chtějí skloubit své zájmy se zajímavým výdělkem.


Spolu a aktivně / Do programu je zapojeno více jak 2 miliony dětí a rodičů z 60 zemí světa. Součástí tréninků je aktivní účast rodičů při výuce.
Kontaktní formulář
Kontaktní formulář
If you see this, leave this form field blank