5 způsobů jak vést franšízu

Hodně sítí, hodně pravidel / Rozsah očekávání majitelů franšízových sítí je značně různorodý, stejně jako třeba obory, do nichž franšízing proniká. Někteří od svých partnetů očekávají, že budou zároveň provozovateli franšízové pobočky, jiné sítě preferují nebo dokonce přímo požadují vedení více franšíz najednou, pro další je nejdůležitějším faktorem osobní vztah a nadšení pro značku či její výrobky.
Pátek
29.06.2018
Podnikání formou franšízingu bývá někdy označováno termínem "one-size". Spolupráce v síti totiž zaručuje všem stejné podmínky. Franšízoři a franšízanti přitom ale plní různé role.
 

Na světě existuje na 3 tisíce franšízových značek, jejichž franšízový systém je vždy v něčem specifický a osobitý. Přesto lze pojmenovat 5 nejčastějších modelů současného franšízingu, mezi nimiž si můžete vybrat ten, který bude nejlépe vyhovovat také vašim cílům a vaší osobnosti.

1. Franšíza na částečný úvazek

Majitel franšízové pobočky nemusí být vždy plně zodpovědný za její vedení a provoz. Mnoho franšízantů se snaží najít rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, často se jedná například o matky na mateřské dovolené. Franšízant v tomto typu franšízy nemusí být vždy přítomen v provozu, obvykle stráví na pracovišti 10 až 20 hodin týdně. Každodenní provoz zajišťuje manažerský tým.

Častý je tento model také v sítích, kdy franšízanti vlastní více poboček, a částečnou zodpovědností za provoz jednotek získávají čas na kontrolu dalších franšíz. Vyžaduje pak poměrně velký vůdcovský talent, protože je třeba umět nejen rozhodovat, ale pravomoce také delegovat  na týmy spolupracovníků.

Tento model se stává stále oblíbenější u rodin, které chtějí věnovat více času péči o děti nebo pomáhat s vnoučaty, zatímco se stále těší výhodám vlastnictví malých podniků. 

2. Několik franšíz najednou

Bez ohledu na to, kolik času podnikání ve franšízingu s konkrétní značkou vyžaduje, stále více franšízových sítí si klade jako podmínku spolupráce, aby jejich partneři provozovali více franšíz najednou. Multi-unit franšízing je určený především podnikatelům, kteří chtějí budovat impérium, a rozvíjet firmu na více úrovních, a založení vlastní firmy je pro ně z různých důvodů méně výhodné.

Někteří vlastní i práva na udělení licence na provozování franšízy v určené oblasti. Bývají to nadšení vizionáři s jasně naplánovanou budoucností, kteří přesně vědí, kde chtějí být za 10 let. Rozhodně hodlají být ale vždy součástí úspěchu, růstu, expanze. Jsou ambiciózní a kariéra pro ně bývá v této životní etapě prioritou.

3. Vlastník a provozovatel v jednom

Původně asi nejklasičtější forma franšízingu, kdy majitel pobočky její provoz zároveň řídí a je jejím hlavním manažerem, mnohdy i účetním a obchodním zástupcem. Mívá jen několik zaměstnanců, a vyhovuje mu plná zodpovědnost za chod malé firmy. Výhodou této formy franšízingu jsou nízké vstupní i provozní náklady, vyžaduje ale mnoho času i plné osobní nasazení a přítomnost na pracovišti. 

Někdy je tento typ franšízy pro jejich majitele pouze začátkem další kariéry a růstu (včetně nákupu dalších franšíz), jiní naopak v pozici šéfa vlastní franšízy vytrvají celý život. Rozhodně se ale vždy jedná o lidi, kteří mají rádi zodpovědnost za sebe a vlastní firmu i tým, a musí je bavit obsah podnikání i obor, v němž působí. 

4. Vášnivý franšízant

Franšízové sítě, které se snaží propagovat především svoji značku jako takovou a stojí na ní jejich úspěch, vyžadují obvykle od franšízantů plnou loajalitu. Ta je pro ně pak třeba i důležitější než talent a dovednosti uchazečů o franšízy. Ti musí produktům či službám své franšízové sítě plně důvěřovat, a mít k ní nejlépe jakýsi osobní citový vztah. Populární je tento model třeba v oblasti fitness a zdraví, péče o domácí zvířata, a obchodu s různými dětskými a ekologickými produkty. 

Vhodný je tento typ franšízy pro podnikatele, kteří se chtějí i v práci věnovat tomu, co mají rádi. 

5. Franšíza jako rodinná investice

Franšízy stále více přitahují rodiny z několika důvodů. Často zakládají franšízové pobočky manželé, kteří spolu chtějí také pracovat, a které láká myšlenka vést společně nejen rodinu, ale také vlastní podnik. Franšízing jim to umožňuje i bez nutnosti velkého vstupního kapitálu, což je obzvlášť pro mladé velká výhoda. Někteří z nich dokonce již předem plánují, že do podnikání zapojí také své potomky, kteří po nich vedení firmy následně převezmou. 

Rodinné podnikání skýtá mnoho výhod, ale i nástrah. Je třeba vždy uvážit vhodný výběr a zkušenosti konceptu jako takového, ale i například reálně zhodnotit vztahy ve vlastní rodině. A umět odhadnout možnosti jejích členů. Jako rodinná investice se každopádně podnikání ve franšízingu osvědčilo již dávno, a ve Spojených státech má poměrně velkou tradici. I v Evropě ale přibývá franšíz, které koupí třeba manžel své ženě, aby mohla svobodně podnikat a zároveň vychovávat děti. I to je pak určitá forma rodinného podniku.


Čas na rodinu i práci / Mnoho franšízantů se snaží najít rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, často se jedná například o matky na mateřské dovolené. Pro ně je ideální franšíza na částečný úvazek, kdy tráví v práci max. 20 hodin týdně.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017