Prostor pro gastro franšízy roste

Rozhodující faktor / Důležitost kvalitně obsazeného food courtu potvrzuje fakt, že celkem 40 % veřejnosti si obchodní centrum vybírá na základě velikosti a skladby nabídky občerstvení.
Středa
22.08.2018
Problémem gastronomických franšízových konceptů je často nedostatek kvalitních míst pro jejich pobočky. Současný trend jim nahrává. Obchodní centra zvětšují tzv. food courty.
 

V současné době remodeling zón pro občerstvení v nákupních centrech a galeriích probíhá nebo se připravuje minimálně u 10 takových projektů, včetně obchodních center Olympie Teplice, OC Letňany, Metropole Zličín, Arkády Pankrác nebo brněnského Králova Pole. Podíl segmentu food & beverage se v tuzemských centrech pohybuje do 10 %. Jsou však i centra s více než 15% zastoupením restaurací, kaváren a dalších formátů občerstvení.

Ze statistiky se vymyká obchodní centrum Quadrio, kde podíl stravování dosahuje až 40 %. Díky otevření restaurace Vapiano si významně polepšil také pražský Myslbek, kde jsou kavárny a restaurace na 18,5 % plochy. Minimálně 18 % pronajímatelného prostoru pro kavárny a restaurace vyčlenil rovněž chystaný projekt Savarin v centru Prahy. Nákupní centrum Palladium rovněž v centru Prahy má aktuálně 15% podíl food & beverage. Informace vyplývají z průzkumu mezinárodní poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate ČR.

Není to jen o fastfoodech

Developery a investory motivují k rozšiřování nabídky food & beverage průzkumy mezi návštěvníky. Minimálně ve velkých městech v západní Evropě je prokázáno, že kvalitní nabídka občerstvení zvyšuje tržby a prodlužuje dobu pobytu zákazníků v takovém obchodním centru.

Mohlo by se zdát, že díky rostoucím plochám food courtů vznikne nový prostor pro celou řadu fastfoodových řetězců. Nutně tomu tak však být nemusí. Důležitá je totiž rozmanitost nabídky, což potvrdil nedávný průzkum mezinárodní developerské společnosti ECE. Ten ukázal že rozmanitost výběru a kvalita nabídky je klíčová až pro více než tři čtvrtiny návštěvníků obchodních center v západní Evropě.

Pohled do budoucna

Do popředí pozornosti nejen provozovatelů obchodních center, ale hlavně jejich návštěvníků, se tak dostávají například „slow food“ koncepty, které najdeme i mezi franšízami působícími v České republice. Příkladem může být slovenský koncept Regal Burger nebo česká síť Amici. V poslední době je rovněž patrná konjunktura zájmu o zdravé, vegetariánské nebo rovnou veganské jídlo. Zákazníci sledují původ potravin i šetrný přístup přípravy. Zkušenost developerů ukazuje, že ryze lokální koncepty a operátoři si co do obchodního úspěchu nezadají s mezinárodní kuchyní a nadnárodními řetězci.

Velkým trendem současnosti v západní Evropě a USA jsou tzv. potravinové haly, tedy sdružení více prodejen širokého spektra potravin ve spojení s bistry a kavárnami nabízejícími často místní, ale i mezinárodní speciality. V případě promyšleného nastavení se takové "food halls" mohou stát klíčovým nájemcem a stimulem návštěvy pro nové zákazníky. Mezi nejznámější a nejrozšířenější koncepty patří Eataly v řadě světových metropolí nebo Östermalm Food Hall ve Stockholmu.


Vyhlídka do budoucnosti / V nákupních centrech a galeriích v centrech měst lze již nyní pozorovat vyšší podíl stravovacích zařízení. Pravdou ale je, že bez kvalitního a funkční nabídky restaurací či bister se do budoucna neobejde téměř žádné obchodní centrum.

Populární na fóru

Dotazník regionální produkty a gastroturismus

Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...

1 komentář(e)
posledni 07.01.2022
Taco Bell na cestě k vrcholu

Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.

1 komentář(e)
posledni 05.08.2021
Úspěšný rok pro Subway

Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...

1 komentář(e)
posledni 13.02.2020
Subway vidí potenciál na benzinkách

Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Subway vidí potenciál na benzinkách

a

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015