Kellner má zálusk na Rusko

Čtvrtek
08.10.2009
Kellner si zřejmě brousí zuby na další ruský maloobchodní řetězec. Po Eldoradu je na řadě také zadlužený řetězec Technosila.
 

Eldorado Kellnerovi nestačí. Nejbohatší Čech chce podle ruského tisku získat další maloobchodní řetězec. I tentokrát má zálusk na obchody s elektronikou Technosila, který měl loni obrat dvě miliardy dolarů. V případě převzetí by Kellnerovy firmy kontrolovaly již 40 procent maloobchodního trhu s elektronikou.

Kellner opět umaže dluhy

Scénář u Technosila bude zřejmě velmi podobný tomu u Eldorada. Zadlužený řetězec, jenž z „bryndy“ vytáhne Kellner. Podle ruských analytiků dluží Technosila bankám 160 milionů dolarů. Bance zastavil některé nemovitosti. Podle některých analytiků by mohl Kellner za řetězec Technosila zaplatit 110 - 115 milionů dolarů. "Ruský trh samozřejmě sledujeme, spekulovat o konkrétních transakcích je však v tuto chvíli naprosto předčasné," nechtěl o zájmech Kellnerovy PPF v Hospodářských novinách spekulovat Alexej Bechtin.

Krize jde na ruku Kellnerovi

Ekonomický pokles hraje Kellnerovi do karet. Prodeje řetězců v Rusku klesají a tím klesá i jejich hodnota. Skupováním maloobchodních řetězců pomáhá Kellner další své firmě, Home Credit. Ta se specializuje na drobné půjčky, především na elektroniku a bílé zboží.