YVES ROCHER stabilní značka, kvalitní produkt i voňavá práce

pondělí
12.04.2010
Rozhovor týdne s Alenou Záhorskou, Master franchisantkou pro ČR
 

Stála jste u značky Yves Rocher na samém začátku, byla to cesta dlouhá a náročná, kolik prodejen se vám podařilo vybudovat?
Máme 40 prodejen, z toho asi třetinu franšízových.

Stalo se, že jste museli smlouvu ukončit?
Franšízu provozujeme hrozně dlouho, stává se, že s některými končíme, je to jako život, obzvlášť život ženy se za 5 let změní. Stane se, že na konci pětiletého období zatouží po něčem jiném a obchod přenechá, my ho pak provozujeme dál a najdeme vhodnou franšízantku. Ukončili jsme spolupráci dříve i ze zdravotních důvodů, to se také stane. Museli jsme řešit i nepříjemnější konec, kdy franšízantka nepochopila finanční toky a pletla si obrat se ziskem, v takovém případě je lepší vyhnout se dalším problémům a smlouvu ukončit. To je výhoda franšízy, že všechno sledujeme a snažíme se pomoct a situaci řešit. Je řada franšízantů, kteří měli potíže a společně jsme je vyřešili, o to je nyní náš vztah pevnější.

V případě ukončení pak provozujete obchod sami?
Často otevřeme obchod dříve, než máme vhodnou kandidátku, několik měsíců ho provozujeme, zjistíme, jestli naše propočty byly správné, jak si obchod vede a pak ho přenecháme jako hotový produkt zájemkyni, kterou pečlivě vybíráme.

Jak se projevila krize ve vašem oboru?
Máme velmi dobře propracovaný marketingový systém, systém bonusů a slev a myslím, že ten nás přenesl přes krizi. Máme velmi dobré výsledky. Investice do marketingu se nám vrátila v době, kdy jsme to nejvíce potřebovaly.