Barack Obama nosí „lívajsky“, Václav Havel „štrausky“, oba nosí 501

Středa
28.04.2010
Podnikání s minimem rizika, to je franšíza Levi´s, udělujeme plný počet bodů
 

Značka, kterou není třeba představovat je stará 157 let, již zmíněné 501, které nosil Marlon Brando i Andy Warhol nebo oba zmínění prezidenti letos slaví 137 let, pozoruhodná historie nejoblíbenějších kalhot na světě by vyčerpala prostor tohoto článku. Dotkneme se marketingu, který vždy určoval pozici jedničky na trhu. Slavné džíny nosili a dodnes nosí slavní lidé, první televizní reklama na džíny je spojená s Levi´s. Revolučním momentem byl festival ve Woodstocku, firma pružně zareagovala na požadavek trhu a květinové děti tak mohly vyrazit v obepnutých kalhotech do zvonu...snímky obletěly svět a obchody se rozjely.

V České republice je Levi´s franšízou, která nabízí skutečné partnerství. Náš portál www.franchisingINFO.cz, který komplexně denně informuje o všech novinkách ve franchisingovém podnikání a má všeobecný přehled o systémech, výhodách i úskalích jednotlivých systémů uděluje pomyslný počet bodů za koncept, který má tato firma.

Počáteční investice není nízká, na pořádně vybavenou prodejnu je potřeba pár milionů, včetně zboží, nicméně když je franšízant investuje, stává se skutečným partnerem – dostane veškerou podporu, ekonomické propočty, marketing, reklamu, kvalitní zboží, dlouhé splatnosti faktur, to všechno má řada franchisových systémů, Levi´s k tomu přidává organizaci a podporu přes systémovou centrálu včetně automatického doplňování prodaného zboží. Franšízant se tak může věnovat pouze své prodejně a nemusí zjišťovat, co prodal a co mu chybí, kdy to objedná a kdy přivezou další kusy.

Navíc po sezóně firma vykoupí neprodané zboží za plné ceny a odveze do svých outletových prodejen, prodejce tak může mít na skladě dostatek zboží ve všech modelech i velkostech a nemusí se bát, že mu zboží zůstane a bude ho muset vyprodat bez zisku. Při rozhodování o obchodu tohoto typu velmi podstatná záležitost.

V současné době provozuje Levi´s celkem 12 specializovaných obchodů v ČR a 3 v SR, z toho je 7 franšízových v Česku a 3 na Slovensku. Kromě toho pak existuje více než 100 obchodních míst v ČR a SR, kde se Levi´s prodává. V současné době je prostor pro 4-5 franšízantů.