Franchisa plná vůní s jasnou filozofii a vysokou společenskou odpovědností

Celosvětový úspěch firmy L’OCCITANE stojí na promyšlené filozofii a na zásadách, které vycházejí z respektu k přírodě a zákazníkům
Pátek
04.06.2010
L’OCCITANE je svět, kam se můžete přidat
 

Inspirovaný svým dětstvím v Provence rozhodl se 23-letý Olivier Baussan oživit tradice svého regionu. Zakoupil starý destilační přístroj, pěstoval rozmarýn a vyráběl čistý rozmarýnový esenciální olej. Lahvičky s esenciálním olejem prodával na místních trzích, kde si čistě přírodní výrobek brzy našel své příznivce a tak se zrodila L'OCCITANE. To bylo před více než 30 lety, základní myšlenkou bylo vytvořit firmu, která by odrážela tradici a životní styl Středozemí. V souladu s touto ideou pro ni její zakladatel, Olivier Baussan, vybral jméno odkazující k Occitanii, tedy k starověké provincii, která zabírala území jižní Francie, severovýchodního Španělska a severní Itálie.

V současnosti působí L´OCCITANE ve více jak 80 zemích světa, kde nabízí svým zákazníkům kompletní škálu kosmetických přípravků pro péči o pleť a tělo. Výrobky L’OCCITANE jsou inspirovány skutečnými příběhy jednotlivých ingrediencí, které podléhají přísnému výběru a kontrole. L’OCCITANE upřednostňuje použití rostlinných olejů u výrobků v péči o pleť a omezuje použití parabenů, chemických slunečních filtrů, ftalátů a silikonů.

Společnost respektuje životní prostředí a nikdy neprovádí testy výrobků na zvířatech. Jedním ze závazků společenské odpovědnosti firmy je respektovat lidská práva, firma zaručuje, že výrobky neobsahují žádný podíl dětské práce.

L'OCCITANE podporuje tradiční výrobní metody. Tím, že dává přednost místním dodavatelům, podporuje místní zaměstnanost a výrobky uznávané kvality. Používá A.O.C. (Appellation of Controlled Origin - ověření místa původu) ingredience, které zaručují tu nejvyšší kvalitu z Haute Provence.

Do regionu střední Evropy přišla společnost L´OCCITANE již před 6 lety. Působí zde formou retailových prodejen, velkoobchodním systémem a systémem B2B. Franchisingový systém začala firma nabízet před dvěma lety, v současné době má 2 franšízové prodejny, jednu v Ostravě a druhou v Košicích. Kromě toho 5 vlastních v Praze, po 2 v Brně a Bratislavě, 1 v Plzni.

Vstupní poplatek za licenci je 100.000 Kč. Investice na financování zásob a zhodnocení prostor prodejny se určuje individuálně dle velikosti a umístění. Jako další franšízovou možnost nabízí i otevření menšího stánku v L´OCCITANE designu v rámci nákupního centra. Propočítaná návratnost investice je 2-3 roky pro obchod a ½ roku až rok pro stánek.

Pro své obchody hledá partnery v českých i slovenských městech nad 60 000 obyvatel s umístěním v centru, na pěších zónách, náměstích nebo obchodních centrech. Stánky jsou vhodné do obchodních center a pasáží. Sympatickým prvkem této franšízy je i angažovanost franšízanta a otevřenost jeho vlastním nápadům. Firma má vysoký kredit společenské odpovědnosti, proto své franšízanty usměrňuje, ale respektuje. A prozatím oba franšízanti si pochvalují.

Mimochodem, víte, že 70% franšízantů ve Francii si svůj první obchod pořídí z odstupného, když skončí v zaměstnání? Hezké propouštění teď bylo v poslanecké sněmovně...