Švejk pravil, že člověk má být přímo odněkud

Staročeský Švejk restaurant "U zeleného stromu" v Nepomuku, rodišti sv. Jana Nepomuckého.
Čtvrtek
01.07.2010
„Já kořalku nepiju, jen rum" aneb vše o české franšíze Švejk restaurant.
 

Přímo z Plzně jsou franšízové restaurace Švejk restaurant, jejich počet je známkou, že se jim skutečně daří. Milých a útulných hospůdek v dřevěném interiéru je po ČR 41, prozatím.

Radovan Sochor, majitel franšízy a autor tohoto projektu nenechal nic náhodě a vsadil na to, co znají Češi i v zahraničí – Švejk byl přeložen do 58 jazyků, známé jsou i Ladovy obrázky a k tomu přidal světoznámé židle Thonet. O pivu z Plzně nemluvě. Úspěšný koncept byl na světě. Jelikož Švejk nepil kořalku, jen rum, přidal ještě speciální Švejkův tuzemský.

Zavolali jsme historikovi Radkovi Pytlíkovi a zeptali se, jak to bylo s tím rumem, jestli Švejk mohl skutečně pít pravý rum a potvrdil nám, že šlo o místní lihovinu, kterou teď rumem nazývat nemůžeme a tak se ujal název Tuzemák – vyrobený z brambor, nikoliv z cukrové třtiny, jak má pravý rum být.

Švejk restaurant vsadil na útulnou hospůdku s českou kuchyní, nevymezil velikost měst, důležité je spíše místo a osobnost provozovatele. S počtem otevřených restaurací je nejúspěšnějším českým franšízovým systémem. Právě oblíbenost restaurací je důvodem, proč je koncept finančně nenáročný, měsíční poplatky nejsou vysoké a vždy, když se připravují materiály pro více provozoven, se vše zlevňuje, každý zaplatí jen "kousek". Proto je možné s franšízovými systémy vydělávat mnohem rychleji, než když si založíte svoji originální restauraci. Cesta je pak o něco delší, i dražší.

„Kdo chce vsadit na jistotu a nemá příliš financí na moderní designovou restaurací, zvolí Švejk restaurant, čím je hospoda starší, tím je lepší. Dřevěný nábytek i po několika letech používání vypadá dobře, navíc má jistou patinu, která dává atmosféru,“ říká Radovan Sochor, majitel společnosti DAOS, která je provozovatelem franšízy.

Atmosféra je to, co považuji tvůrci za nejdůležitější. Neopakovatelná, originální, vytvořená celkovou stylizací doby a postavy, kde platilo stejně jako dnes, že základním prostředkem pro dobrý a příjemný život je především nadhled, klid a úsměv.

Restauraci je možné dodat kompletně na klíč a podstatnou informací je i skutečnost, že část nákladů je dotovaná dodavateli. Kromě originálního interiéru, originálních receptur zpracovaných panem mistrem Juliusem Dubovským je součástí i HW a SW pro provoz restaurace, vybavení kuchyně nebo dárkové předměty, které si kupují zejména zahraniční návštěvníci.

Pokud by měl dnes Švejk projít všechny svoje restaurace, byla by to cesta dlouhá a zajímavá a možná by mu vystačila na celý rok.

Další informace o originálním konceptu Švejk restaurant naleznete v Katalogu franšíz.


Populární na fóru

Dotazník regionální produkty a gastroturismus

Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...

1 komentář(e)
posledni 07.01.2022
Taco Bell na cestě k vrcholu

Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.

1 komentář(e)
posledni 05.08.2021
Úspěšný rok pro Subway

Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...

1 komentář(e)
posledni 13.02.2020
Subway vidí potenciál na benzinkách

Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Subway vidí potenciál na benzinkách

a

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015