Žabka přehodnocuje a zavírá některé prodejny

V prodejnách Žabka mohou zákazníci platit složenky, dobíjet mobilní telefony či vybírat peníze z účtů.
pondělí
30.08.2010
Nové smlouvy pro partnery budou mít jiné podmínky.
 

Ještě nedávno měla síť prodejen Žabka v plánu otevírat každý rok 100 provozoven, do pěti let chtěla trh v ČR zaplnit 500 prodejnami Žabka. Po první stovce otevřených prodejen a dvouletém působení na českém trhu přehodnocuje a zavírá 10% svých prodejen. Zavírá neúspěšné prodejny a do budoucna se bude soustředit na Prahu a větší města.

„Drtivá většina ze zavřených prodejen byly velkoprostorové obchody, bývalé samoobsluhy, které vybočovaly z řady malých večerek“, říká ing. Jana Mužná, PR manažerka sítě Žabka. V únoru zakoupila společnost poměrně zavedenou a úspěšnou síť potravinářských obchodů Koruna. Jde o 45 prodejen na Moravě, které údajně po několikaměsíčním fungování ukázaly novému vlastníkovi, že poloviční množství zavedených prodejen vykazuje větší obrat a zisk, než dvojnásobek Žabek.

Zatímco sama Žabka loni se stovkou obchodů dosáhla tržeb půl miliardy korun, moravská Koruna s polovičním počtem provozoven utržila 1,2 miliardy korun. Navíc si udržela růst i navzdory krizi.

V rámci dvouleté bilance z ekonomických důvodů přesouvá Penta (vlastník Žabek) část firmy na Moravu, nákup a logistika se stěhuje do Třince, formální sídlo Žabky zůstane nadále v Praze. Maloobchodní řetězec Žabka vznikl v sousedním Polsku. Téměř dva tisíce menších městských obchodů určených k rychlým nákupům koupila i se značkou v roce 2007 investiční skupina Penta a rozšířila je do Česka.

Název Žabka se hodí i pro Slovensko, kam se síť hodlá rozšířit také. Žabka prozatím nemá prioritu Slovensko, proto neupřesnila, kdy začne obchodovat na Slovensku. Českou odnož Žabky řídí nyní nově Radim Haluza, který vystřídal Zdeňka Linharta, který Žabku v ČR zaváděl a v červnu letošního roku ukončil svoje působení.

Žabka otevřela první českou prodejnu v Praze na jaře roku 2008. V letošním roce vedení Žabky počítá s otevřením dalších 60 prodejen a nárůstem obratu až na 1,2 miliardy korun. Do tří let chce mít Žabka po celém území České republiky 250 prodejen.

Žabky jsou menší samoobslužné prodejny s prodlouženou otevírací dobou. Nabízejí základní potraviny, drobnou drogerii a spotřební zboží především v centrech měst a rušných komerčních a rezidenčních oblastech.

Žabka funguje na principu franšíz, kdy svou značku a obchody pronajímá svým partnerům. „V souvislosti se systémovými změnami připravujeme i změnu podmínek spolupráce pro franšízové partnery“, dodává ing. Jana Mužná, PR manažerka sítě Žabka. V případě prodejen Žabka nejde o klasickou franšízu, spíše o partnerský systém. Provoz prodejny si tak řídí nájemce, Žabka se stará o logistiku a zásobování.

Více informací získáte v redakci FranchisingINFO.cz.