I velká lenost může být začátkem úspěšného podnikání

Značka Ben & Jerry’s proslula především neotřelými názvy zmrzlin a odvážnými kombinacemi příchutí. Zmrzlina je vyrobena z kvalitních surovin, ze smetany a mléka.
Úterý
31.08.2010
Přinášíme zajímavý příběh franšízy Ben & Jerry’s z USA.
 

V roce 1966 zjistili Ben Cohen a Jerry Greenfield při školní hodině tělocviku, že nesnášejí běhání, ale milují jídlo. O mnoho let později v roce 1978 byl Ben již několikrát vyhozený z práce a Jerry se podruhé nedostal na lékařskou fakultu. A jelikož oba byli vášnivými jedlíky, vybavenými pětidolarovým dálkovým kursem na výrobu zmrzliny, otevřeli si svou první prodejnu zmrzliny ve zchátralé benzínce v Burlingtonu, ve státě Vermont.

Brzy získali popularitu v místní komunitě, a to díky nejjemnější přírodní zmrzlině vyrobené z čerstvého vermontského mléka a smetany. Ben neměl vyvinuté chuťové buňky a spoléhal se na to, čemu říkal " ústní detektor", takže netrvalo dlouho a oba se velice brzy proslavili zmrzlinou s velkými kousky čokolády, ovoce a oříšků. I když se často neshodli na velikosti kousků, oba věděli, že se chtějí bavit. Jerry to vyjádřil následovně: „Pokud to člověka nebaví, tak proč to dělat?"

.

Ze začátku kluci docela plavali v účetnictví. Po dvou měsících obchod zavřeli a vyvěsili ceduli: "Zavřeli jsme, abychom zjistili, zdali vyděláváme peníze". A nevydělávali. Ale mnoho se naučili a do roku 1979 zahájili velkoobchodní prodej z Benova obytného volkswagenu. A zbytek, jak říkají, je minulostí. Do jejich historie patří počátečný korespondenční kurs výroby zmrzliny, který si koupili za 5 dolarů, výročí otevření oslavili tím, že dávali zmrzlinu zdarma a dodnes to tak některé prodejny dělají.

V roce 2000 firmu prodali za více než 300 milionů dolarů (asi 5,4 miliardy korun) britsko-nizozemskému koncernu Unilever. Česko je šestadvacátou zemí, kde značka působí. Oba zakladatelé už se na řízení podniku nepodílejí, dodnes se ale angažují v charitativních a ekologických projektech.

Pražská prodejna oslavila roční výročí v červnu, jestli dávala zmrzlinu zdarma, se nám zjistit nepodařilo. Víme jen, že jeden kopeček zmrzliny stojí 59 korun, tři kopečky 129 korun. Značka Ben & Jerry's proslula především neotřelými názvy zmrzlin a odvážnými kombinacemi příchutí, v nabídce je 16 nejpopulárnějších zmrzlin, mezi nimi například s příchutí sýra, mátovou s čokoládou nebo ananasovou s mučenkou.

Provozovatel franšízové licence Peter Freiwald měl v plánu do konce loňského roku otevřít další tři provozovny, zatím se mu to nepodařilo. Ta současná na Václavském náměstí ho stála 5 mil. korun.

To byl jen krátký příklad franšízového podnikání a důkaz, že dobrou značku může vybudovat i malá pekárna v malém městě. Stačí vzít odvahu a pustit se do franšízových licencí. V ČR je již několik gastronomických konceptů, které jsou ve franšízovém podnikání úspěšné. Nikdo nezná český trh a mentalitu lépe, než samotní Češi a nic nenabízí tak rychlou expanzi jako franšíza. Informace rádi poskytneme v redakci .


Populární na fóru

Dotazník regionální produkty a gastroturismus

Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...

1 komentář(e)
posledni 07.01.2022
Taco Bell na cestě k vrcholu

Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.

1 komentář(e)
posledni 05.08.2021
Úspěšný rok pro Subway

Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...

1 komentář(e)
posledni 13.02.2020
Subway vidí potenciál na benzinkách

Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Subway vidí potenciál na benzinkách

a

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015