Kamenná prodejna bude vždy prioritou

pondělí
13.12.2010
říká Sabina Obluková, master-franchisantka pro ČR francouzské značky bytového textilu Carré Blanc.
 

Carré Blanc působí na českém trhu něco málo přes rok. Jakých úspěchů dosáhla?
První franchisovou prodejnu jsme otvírali v listopadu 2009, v pražských Letňanech. Zatím není možné srovnávat prodejní výsledky a dělat závěry. Značku teprve zavádíme, ale pozitivních výsledků už například dosáhla tím, že si získala stálé zákazníky, kteří se k nám vracejí.

Jaké novinky jste během prvního roku zavedli?
V červnu jsme zahájili prodej produktů přes e-shop. Došlo k tomu tak, že se naši mimopražští zákazníci ptali po možnosti nakupování přes internet. Vyšli jsme jim tedy vstříc a zprovoznili e-shop. Překvapilo nás, že si přes něj objednávají také lidé bydlící v Praze. Už jsou zvyklí na to, že si vyberou zboží z tepla domova. Buď přes něj nakupují přímo, nebo ho používají jako katalog, ve kterém si vyhlédnou požadované zboží a to si pak zakoupí u nás na prodejně v Letňanech. I přes úspěchy e-shopu pro nás vždy budou prioritou kamenné prodejny, a proto do budoucna plánujeme otevřít další franchisové pobočky. V horizontu 5 let tak očekáváme zprovoznění 3 obchodů v Praze a několika dalších ve velkých městech ČR.

Co franchisantům nabízíte a co od nich očekáváte?
Kromě zázemí silné značky, know-how, marketingové podpory a propagace jim poradíme například při výběru kolekcí, vzorů a produktů pro český trh. Design prodejny jim navrhne francouzský architekt a také budou mít možnost se 2x ročně osobně zúčastnit prezentace kolekcí ve Francii. Na druhou stranu franchisanti musí počítat s počáteční investicí 12.000 EUR za licenční poplatek, 400 až 600 EUR na 1 m2 při prvním vybavení prodejny a přibližně 40.000 EUR na první závoz zboží.