Žabka má nového vlastníka

Žabka je v Česku nejrychleji rostoucí maloobchodní sítí.
Úterý
28.12.2010
Stal se jím obchodní řetězec Tesco. 128 malých obchodů Žabka a Koruna koupil za 1,02 miliardy korun.
 

V Česku provozuje Žabky a Koruny investiční skupina Penta Investments. Jak dále informovala agentura Reuters, transakci ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Tesco v ČR provozuje 154 obchodů a 6 obchodních domů a patří mezi největší obchodníky na trhu. O koupi Žabek stálo v uplynulém roce hned několik zájemců, například Billa. Penta si ponechala obchody v Polsku, kterých je výrazná většina. Vstup Žabky na burzu, o němž se již delší dobu uvažuje, tak může být stále ve hře.

Tesco plánuje i nadále provozovat prodejny Žabka formou partnerské spolupráce a pod stávajícím názvem. Obchody Koruna společnost Tesco zrekonstruuje na samoobsluhy Tesco Expres, jejichž síť v Česku už třetím rokem buduje a nyní jich provozuje více než 20. Tesco se již delší dobu snaží rozšiřovat síť menších prodejen s rozlohou do 200 metrů čtverečních. „Budeme pokračovat v provozování Žabek na základě franšízového modelu, který umožní využít spojení podnikatelského ducha českých lidí s provozním potenciálem Tesca,“ uvedl generální ředitel Tesca Philip J. Clarke.

Akvizice Tesca zahrnuje 81 obchodů Žabka v Praze a Středočeském kraji a 47 prodejen Koruna na severovýchodní Moravě. Žabka je v Česku nejrychleji rostoucí maloobchodní síť. V době, kdy ji Penta kupovala, dosáhla hrubého zisku 282 milionů korun, letos to bude 735 milionů korun. Polská a česká Žabka nebyly majetkově propojeny.

Nabízí se otázka, zda do budoucna Tesco převede prodejny Tesco Expres na partnery stejně tak, jako nechá prodejny Žabka fungovat na principu franchisingu.