Electro World i v menších městech

V současnosti pod značkou electro World funguje v Čechách a na Slovensku 22 kamenných prodejen a také internetový obchod. Na konci roku 2010 otevřel i svou první franchisovou pobočku ve Žďáře nad Sázavou.
pondělí
14.03.2011
Prodejní síť s elektronikou pokryje díky franchisingu i města s 20.000 - 30.000 obyvateli.
 

Televize, notebook, netbook, mp3, mobil, CD a DVD přehrávač, domácí kino, satelit, usb klíč, tiskárna, fotoaparát, videokamera, pračka, myčka, lednička…existují tyto i mnoho dalších přístrojů, bez nichž člověk v dnešní době nedokáže existovat. Respektive dokáže, ale jde to bez nich obtížně. Na štěstí již nežijeme v dobách nedávno minulých, kdy barevný televizor stál 4 běžné platy a sehnat ho byl pěkný oříšek, ale na trhu je velké množství zboží, z něhož si lze vybrat.

První výsledky ukazují, že se franchisový model osvědčil. „Celkový zamýšlený počet franchisových poboček v České republice zatím není možné přesně říci. Velmi záleží na připravenosti a možnostech potenciálních partnerů. Určitě však uvažujeme o počtu v řádech několika desítek franchisových prodejen,“ říká Michal Berg, finanční ředitel společnosti. V průběhu 5 let plánuje firma otevřít minimálně 12 franchisových poboček zejména v menších městech, s populací 20 až 30 tisíc obyvatel. Michal Berg k tomu dodává: „Franchisové prodejny pro nás představují další možnost expanze. Tyto prodejny budou naším nástrojem v lokalitách, kde není úplně vhodné otvírat velkoformátové prodejny.“ Tam, kde má smysl expanze prostřednictvím velkoformátových prodejen, bude Electro World nadále budovat síť vlastních prodejen.

Klíčovým faktem při spolupráci formou franchisy je skutečnost, že vlastní řízení franchisové pobočky vždy zůstává v rukou franchisanta. Electro World pouze dohlíží na dodržování předem dohodnutých pravidel. Proto je naprosto nezbytné nastavení kvalitní vzájemné komunikace a spolupráce. Jak Michal Berg dále uvádí, za předpokladu dodržování stanovených pravidel se tak franchisantovi nabízí široké možnosti využití podpory, kterou značka nabízí v mnoha formách. Od sdílení know-how např. v prodejních technikách či merchandisingu, přes nastavení šíře sortimentu, zásob, cenové politiky, až po společné marketingové akce či podporu lokálních aktivit partnerů.

Electro World, která je součástí Dixons Retail plc., má bohaté zkušenosti a know-how s franchisovým konceptem ze zahraničí, zejména ze skandinávských zemí. Například v Norsku působí franchisové prodejny téměř 50 let a ¾ existujících prodejen začínaly nebo fungují dodnes na principech franchisingu.

Více informací o systému Electro World získáte v Katalogu franšíz.