V celosvětovém měřítku IKEA zaměstnává na 127.000 osob a další tisíce lidí najdou uplatnění v rámci dodavatelských služeb.
Čtvrtek
17.03.2011
To jsou barvy nábytkářského domu IKEA. Na některých trzích provozuje své pobočky na bázi franšízingu.
 

IKEA je nábytkářská společnost, která vznikla před bezmála 70 lety ve Švédsku. Filozofií společnosti je nabízet široký sortiment funkčního vybavení domácnosti s kvalitním designem za ceny tak nízké, aby si je mohlo dovolit co možná nejvíce lidí. Společnost vlastní 320 obchodních domů v 38 zemích, z nichž je 37 v rukách franšízantů, kteří nepatří do skupiny IKEA Group.

Celosvětovým majitelem a franšízorem systému IKEA je společnost Inter IKEA Systems B.V., která byla založena za účelem zpřístupnění výrobků IKEA co nejvíce lidem v nejrůznějších zemí, k čemuž právě využívá výhod franšízingu. Jak exkluzivně sdělila portálu FranchisingINFO.cz Jindřiška Válová, tisková mluvčí IKEA: „IKEA v rámci hlavních trhů franšízing nevyužívá. Proto například provozuje obchodní domy v České republice jako své vlastní, ale na trzích jako je Izrael či Kanárské ostrovy využívá pomoci regionální osoby, která místní trh zná a koncept může přizpůsobit tamním podmínkám.“

Při výběru partnerů hraje roli zkušenost s maloobchodem, znalost místního trhu, korporátní kultura a hodnoty a finanční stabilita. Každý zájemce musí prokázat schopnost zavést a řídit obchodní dům IKEA ve své zemi.