NATURHOUSE mne učí, jak pracovat s lidmi

Sobota
09.07.2011
O svých zkušenostech vypráví jedna z prvních franchisantek Radmila Smetanová. Jak důležité je vybrat si spolehlivé spolupracovnice, věnovat se jejich rozvoji a jak změna oboru může ovlivnit Váš život.
 

Zkušenosti s byznysem již paní Smetanová měla, společně se svým manželem provozovali penzion. Věděli však, že by měli hledat pro další rozvoj firmy něco nového. „Manžel již nějaký čas sledoval vývoj franchisového trhu a často jsme se o tomto tématu spolu radili. Chtěli jsme začít podnikat v takovém konceptu, který přináší něco zajímavého, nového a zároveň dokáže eliminovat případné chyby a tím také rizika v podnikání,“ popisuje paní Smetanová.

Radmila Smetanová, jedna z prvních franchisantek dietetického konceptu NATURHOUSE.

Na podzim roku 2008 se manželé Smetanovi rozhodli posunout myšlenku směrem blíž k realizaci a začali hledat inspiraci k podnikání. Při té příležitosti navštívili veletrh franchisových příležitostí v Brně. „Většina vystavovatelů byla z oboru realit, s tímto typem podnikání jsem měla určité zkušenosti, když jsem pracovala pro realitní časopis. Věděla jsem, že touto cestou se určitě vydat nechci. Zaujal nás však svým konceptem NATURHOUSE. Zeptali jsme se na kontakt a domluvili si schůzku v Českých Budějovicích s panem Gondou, master franchisantem pro Českou a Slovenskou republiku. Ze setkání jsme odcházeli s pocitem, že naše podnikatelské aktivity nabírají nový směr. Začali jsme tedy řešit obchodní stránku věci, místo provozovny, finance atd.“ Po necelém půl roce přípravných prací v květnu 2009 otevírali svoji první pobočku v Ostravě.

Nejdéle manželům Smetanovým trvalo rozhodování: „Přece jen to byl trochu jiný byznys, než s jakým jsme měli zkušenosti. Pan Gonda mne ale přesvědčil, že v prvotní fázi pro nás bude nejlepší provozovnu rozjet vlastními silami. Tudíž jsem se připravila na práci dietoložky NATURHOUSE“, upřesňuje.

Motivace a přístup k personálu

Paní Smetanová svou pobočku během prvních 6 měsíců zprovoznila, v roli dietoložky se ale necítila být na správném místě. Z tohoto důvodu si v průběhu času vychovala svou nástupkyni, a sama se začala věnovat rozvoji poboček a zaměstnankyň. „Do týmu jsem si vybrala schopné lidi a podařilo se mi je nasměrovat tak, že je už nepotřebuju motivovat, to oni už zvládnou sami. Samozřejmě je podporuji a kontroluji, ale je to na partnerské bázi, jsem přesvědčená, že jsme jeden tým.“

Usměvavý personál v ostravském dietetickém centru NATURHOUSE.

Poté, co se zapracovala první dietoložka, s manželem uvažovali nad dalšími možnostmi zlepšení obchodních výsledků. V souvislosti s tím, že měli vysoké náklady na nájem, se rozhodli provozovnu rozčlenit na dvě kanceláře a současně s tím přijmout další posilu do týmu - dietologickou poradkyni na poloviční úvazek. „I přes prvotní nesnáze se naše očekávání potvrdilo, kolegyně se rychle zapracovala a ruku v ruce s tím nám začaly růst tržby.“ Jak je vidět, strategické rozhodnutí přineslo očekávaný výsledek a dnes považují Smetanovi toto rozhodnutí za správné.

Jak dále Radmila Smetanová vysvětluje: „Podnikání je o lidech, je důležité obklopit se schopnými a spolehlivými spolupracovníky. Na pobočce jsou všichni na stejné lodi, když se daří, je to výborné, když jsou výsledky slabší, snaží se vzájemně podpořit. Každá z kolegyň je osobnost, ale náš cíl nás spojuje a je pro nás jediný. Chceme mít radost z úspěchu, a to se nám daří, věřím, že je to tak bude i nadále.“

Na obzoru další pobočky

V dohledné době bude paní Smetanová otevírat další pobočky ve spolupráci s panem Gondou, který jí pomáhá s výběrem místa, řešením technických požadavků, ekonomickou rozvahou a také s personálním zajištěním jednotlivých provozoven. V současnosti pracují na otevření pobočky v Opavě. Zároveň franchisantka plánuje otevřít novou provozovnu ve Frýdku Místku. Dalším jejím cílem bude na jaře 2012 zprovoznění pobočky v nově vznikajícím obchodním centru v Ostravě.

V souvislosti se zprovozněním dalších center přemýšlí: „V současné chvíli se zabývám personální otázkou. Někdy je skutečně velice těžké se rozhodnout pro správného člověka. Máte strach z toho, že šlápnete vedle, bojíte se finanční ztráty. Jsem velice vděčná ostravskému týmu, který mi v případě nouze přislíbil personální výpomoc na nových pobočkách“ dodává Radmila Smetanová.