Součástí vybraných obchodů je také kosmetický salon, který nabízí klasické i speciální kosmetické péče prováděné technikami Yves Rocher.
pondělí
02.05.2011
Kosmetická firma, které buduje svoji síť také pomocí franchisingu, letos slaví své 20. výročí na českém trhu.
 

První kamenný obchod Yves Rocher byl otevřen v listopadu roku 1991 ve Vodičkově ulici v Praze. Po čtyřech letech byl pro zákazníky zprovozněn druhý pražský obchod, a to na Václavském náměstí. V roce 1996 byla otevřena 1. franchisová pobočka v Brně na České ulici. V současné době patří do portfolia značky 41 obchodů, z nichž je 15 plně v rukách franchisantů. Značka má své zastoupení ve více jak 80 zemích světa.

Alena Záhorská, obchodní ředitelka, která společnost na území České a Slovenské republiky vede od jejích prvopočátků, k franchisovým smlouvám vysvětluje: "Zájemci o licenci si mohou zvolit ze dvou možností buď čistou nebo vázanou franchisu. V obou případech je požadován vstupní poplatek ve výši 100.000 Kč bez DPH."

Jak dále podotýká, vázaná franchisa je na rozdíl od čisté franchisy méně finančně náročná a je vhodná zejména pro pobočky umístěné v obchodních centrech, ve kterých je franchisant v podnájmu. Nájemcem jednotky je společnost Yves Rocher spol. s r.o. Je nutné, aby partner počítal s investicí na 1. závoz zboží, která se pohybuje v rozmezí 1,3 až 1,8 mil. Kč. Náklady spojené s provozem obchodu (tj. nájemné, elektřina, atd.) hradí franchisor.

V případě čisté franchisy je partner samostatným podnikatelem. Kromě finančních prostředků na 1. závoz zboží je nezbytné vyčlenit kapitál také na úpravu obchodu, nákup nábytku, popřípadě vybavení kosmetického salonu apod.

Vznik značky je datován k roku 1959, kdy ve vesnici La Gacilly ve francouzské Bretani její zakladatel pan Yves Rocher na půdě svého domu vyrobil první krém. Od samého počátku jsou všechny kosmetické produkty vyráběny z rostlin, které si firma sama pěstuje, přičemž dodržuje přísné bezpečnostní i ekologické standardy, netestuje výrobky ani jejich složky na zvířatech a produkty neobsahují žádné složky živočišného původu.