Z franchisingu profitují franchisanti i franchisoři

pondělí
04.07.2011
Přinášíme Vám rozhovor s Michalem Bergem, finančním ředitelem řetězce s elektronikou Electro World.
 

Jaké má zkušenosti s franchisingem Váš koncept?
S franchisovým modelem v České republice jsme začali poměrně nedávno. Zatím máme zprovozněnou jednu franchisovou pobočku ve Žďáře nad Sázavou. Nicméně, franchisu vnímáme jako velkou příležitost pro expanzi nejen na trhu v České republice, ale i v zahraničí. Zkušenosti našich sesterských organizací v zahraničí ukazují, že tento model může fungovat velmi dobře a zajímavě pro obě strany, jak pro franchisora, tak pro franchisanta.

V kterých zemích již fungujete jako franchisa?
Franchisové prodejny naší skupiny Dixons Retail plc., jejíž jsme součástí, působí například v Řecku či Itálii. Samostatnou kapitolou pak je prakticky celá Skandinávie. V Norsku fungují franchisy již od roku 1962 a více než 75 % všech prodejen naší sesterské organizace začínalo jako její franchisové prodejny. Téměř 50letá zkušenost je pro nás velkou příležitostí a zároveň i jistotou v oblasti „franchisového“ know-how.

Jaká máte od franchisingu na českém trhu očekávání?
Electro World začal působit v České republice v roce 2002 a poměrně rychle expandoval do velkých měst a velkých nákupních center. V současnosti však zajímavých lokalit výrazně nepřibývá, kapacity trhu jsou omezené. Jako alternativa pro expanzi do menších lokalit se nabízí právě franchisa. Existuje řada velmi dobrých, silných a schopných lokálních prodejců, kteří vidí ve spolupráci s námi možnost svého dalšího rozvoje. Mají zájem o partnera, který jim jejich růst umožní a zároveň jim ponechá kontrolu nad jejich vlastním byznysem. Franchisa se v tomto případě jeví jako ideální forma spolupráce, jak pro nás, tak i pro partnery.