Šéf, který dokáže čarovat

Charizma vám může zachránit postavení i celou firmu. Manažeři s osobním kouzlem bývají více vidět v krizových chvílích - třeba když se zhoršuje finanční situace celé společnosti.
Středa
18.01.2017
Společnosti, v jejichž čele působí charizmatický šéf, mívají větší šanci na dlouhodobý úspěch a vyšší zisky. Víte, že osobní kouzlo je možné natrénovat?
 

Co to vlastně znamená, "mít charizma"? Slovník The Random House uvádí, že se jedná o lidskou vlastnost, která umožňuje získat individuální vliv a moc nad velkou skupinou lidí. Podle autora nejčtenějších knih o působení na ostatní lidi Marka Learyho je složitejší směsicí 5 osobnostních vlastností: důvěryhodnosti, kompetence v oboru, schopnosti vyvolat cizí sympatie, osobní morální soudržnosti, a schopnosti získat si autoritu u podřízených.

Každopádně ale kdo pracoval pod charizmatickým šéfem, také v budoucnu bude pravděpodobně rád a úspěšně spolupracovat s neznámými lidmi. K tomuto závěru dospěli dva uznávaní a respektovaní psychologové z University of Amsterdam Grabo Allen a Mark van Vugt. Podle jejich odborné studie je osobní kouzlo nadřízeného schopností přesvědčit spolupracovníky, že jste schopni navázat komunikaci a spolupráci s dalšími osobami, či větší skupinou lidí.

Není také podle psychologů pochyb o tom, že při hodnocení charizmatu hraje důležitou roli vzhled. Stejně jako některé osobnostní rysy. Například pohotovost v reakcích, stejně jako smysl pro humor a vtip. Co je zajímavé, že každý skutečně charizmatický vůdce musí mít podle průzkumu dostatek spánku. Přesněji řečeno - musí vypadat odpočatý a fit. Nevyspalé, unavené osoby jsou při jednáních ve firmě mnohem méně přesvědčivé. Tento fakt zase dokázala nedávná studie, publikovaná v září 2016 v časopisu Journal of Applied psychologie.

Důležitější než erudice a vzdělání. Je to magie?

Charizma vám může zachránit postavení i celou kariéru. Manažeři s osobním kouzlem bývají více vidět v krizových chvílích - když se zhoršuje finanční situace celé firmy, když klesá cena jejích akcií. Charizma není přitom důležité jen v podnikání, ale i v politice. Vůdci, kteří mají sice nedostatky ve vzdělání, zároveň jim však nechybí osobní kouzlo, dosahují vyššího společenského postavení než ti, kteří naopak nemají žádné charizma, ale jsou patřičně vzdělaní. Toto schéma funguje zejména ve společnostech, které nejsou silně institucionalizované, tvrdí Binyamin Berdugo z Ben-Gurion University of the Negev.

Může být nedostatek osobního kouzla důvodem ke konci kariéry? Není to nutné. Charizma lze totiž trénovat, jak dokazují cvičení pod vedením psychologů. Studie mezi studenty MBA v roce 2011 ukázala, že šéfové při spolupráci s psychology působí více charizmatičtěji než před absolvováním sezení. Závěry vycházely z názorů nezávislých pozorovatelů. Zajímavý přístup k problému nastínili američtí vědci, zabývající se rozvojem a vlivem manažerského způsobu myšlení a mysticismu. Podle této studie má charizma velmi blízko k magii, a je přitomno v každé kultuře. Úspěšné manažery lze podle ní přirovnat k dřívější slávě lidových léčitelů.

Veřejnost podobně jako kdysi u léčitelů přeceňuje znalosti, zkušenosti a schopností moderních manažerů, které takřka nikdo osobně nezná, protože celý život tráví ve své kanceláři. To kolem nich vyvolává zvláštní tajemnou atmosféru, která bývá nejvýraznější v době dynamického společenského rozvoje (například nyní je to díky novým technologiím). Vůdcovské charizma tudíž není jen otázkou schopností a vlastností samotného šéfa, ale také vnímání toho, kdo jeho osobní kouzlo posuzuje a hodnotí.


Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017