Plukovník a přísně tajné kuře

Zázračný recept na kuře smažené ve speciálním těstě a tlakovém hrnci v roce 1939 způsobil zásadní průlom v Sandersově do té doby neúspěšném životě a podnikání. Roku 1950 jeho místní sláva vyústila udělením nejvyššího možného čestného titulu od guvernéra Kentucky. Tehdy se z Harlanda stal Colonel Sanders.
Pondělí
20.02.2017
Na 40 % mladých Američanů nemá ponětí, že muž z loga KFC není smyšlená postava. Colonel Harland Sanders přitom vytvořil před 50 lety unikátní a dodnes přísně tajnou recepturu na křupavé kuře, a dal vzniknout jedné z největších franšíz.
 

KFC dnes ročně prodá na 915 milionů kousků kuřat. V nabídce má přes 400 kuřecích specialit, které se liší chutí podle místní kultury dané země. To vše díky základnímu receptu, který přivedl na svět Harland Sanders. Muž, který se stal profesionálním kuchařem až ve 40ti letech, se proslavil na prahu důchodového věku. První franšízu KFC založil ve věku 62 let, za podnikatelskou ikonu ho svět uznal poté, co know-how značky KFC za velké pozornosti prodal. Stejný rok slavil své 75. narozeniny.

Colonel Harland Sanders se narodil v roce 1890, vyrůstal na farmě v Indianě. Když mu bylo 6 let, zemřel mu otec, a Harland se musel začít starat o svého mladšího bratra a sestru, zatímco jeho matka trávila dlouhé dny v práci. Povinnost postarat se o sourozence ho donutila v pouhých 7 letech naučit se obstojně vařit. O pět let později se jeho matka znovu provdala, nevlastní otec ovšem neměl rád děti, a Harlanda dostala do péče jeho teta. Pracovat musel na farmě asi 80 mil od domova. Přesto si prý brzy uvědomil, že než chodit do školy, raději bude celé dny tvrdě dřít. V sedmé třídě byl ze studií vyloučen, a jeho osud byl na další řádku let zpečetěn.

V první polovině života se živil vším možným. Byl topičem v parní lokomotivě, pojišťovacím agentem, prodával pneumatiky i osvětlovací systémy, několik let provozoval trajekt. V roce 1930 pak získal do vlastnictví čerpací stanici ve městě Corbyn ve státě Kentucky. Nabízel také občerstvení pro cestující, které mělo takový úspěch, že lidé přestali ke stanici jezdit pouze čepovat pohonné hmoty. Sanders proto postupně služby pro motoristy ukončil, a na místě vybudoval plnohodnotnou restauraci.

Populární ikona s brýlemi a bílými vousy

Zázračný recept na kuře smažené ve speciálním těstě a tlakovém hrnci v roce 1939 způsobil zásadní průlom v Sandersově do té doby neúspěšném životě a podnikání. Následujících 10 let se hřál na výsluní obrovského zájmu zákazníků, roku 1950 jeho místní sláva vyústila udělením nejvyššího možného čestného titulu od guvernéra Kentucky. Tehdy se z Harlanda stal Colonel Sanders. Začal nosit bílý oblek a kravatu, a jeho podobizna se postupem let stala skutečnou popovou ikonou.

O dva roky později uzavřel dohodu se svým přítelem a restauratérem Petem Harmanem, a poskytl mu recept na Kentucky Fried Chicken za licenční poplatek 4 centy na každý prodaný kus. Poté, co se z jeho kuřete stala v Harmanově podniku nejprodávanější položka, Sanders postup zopakoval a licence prodal na více místech. Radost z úspěchu ho opustila poté, co jeho vlastní restaurace začínala krachovat. V roce 1956 podnik v Corbyn prodal, a odnesl si pouze šek na sociální pojištění a 105 dolarů měsíčně. S klidným odchodem do důchodu se ale spokojit odmítl.

Naplno se začal proto věnovat franšízingu. Spolu se svou ženou sedl do auta, přibalil několik tlakových hrnců, a směs s bylinkami na obalované a smažené kuře. Měsíce objížděl celé Spojené státy, a restauracím nabízel licenci na prodej svého křupavého zázraku. Za rok se mu podařilo docílit, že se zájemci hlásili sami, a on již nemusel pravidelně vyjíždět do terénu. Více než 600 restaurací v USA a Kanadě tehdy mělo jeho kuře v nabídce. Jeho stoupající hvězdy si všiml mladý právník John Y. Brown Jr, jenž mu navrhl prodej veškerých práv na kuře známé již pod zkratkou KFC.

Překročil, nebo nepřekročil svůj stín?

Po týdnech přemlouvání Sanders podlehl, a dostal za vyplacení a know-how 2 miliony amerických dolarů. Smlouva stanovila, že ze značky KFC vznikne síť stejnojmenných restaurací, Sanders měl pobírat doživotní rentu ve výši 40 tisíc dolarů, a měl zároveň sloužit jako jakýsi velvyslanec společnosti. Nebyl sice prý šťastný, že se vzdává svého práva, ve svém věku měl ale pocit, že jedině tak firmě zajistí úspěšnou budoucnost. Až do své smrti roku 1980 přesto údajně ujel měsíčně tisíce kilometrů, aby navštívil pobočky KFC po celé zemi, a postaral se o mediální prezentaci celé sítě.

Právník Brown prodal svůj podíl v KFC v roce 1971 za 284 milionů dolarů, v roce 1979 se stal guvernérem Kentucky. Sanderse po jeho smrti označil za opravdovou legendu a duši amerického snu. Faktem dodnes zůstává, že Sanders skutečně nevyužil celý potenciál vlastního podnikatelského nápadu, a připravil se tak o značnou sumu peněz. Mnozí jej proto považují za víceméně neúspěšného outsidera, který svůj stín nikdy nepřekročil. Jeho kuře se ovšem dodnes prodává ve 115 zemích světa, což je určitě mnohem víc, než v co doufal, když nasedal do auta s hrnci a kuchařským náčiním v kufru, a vyjel vstříc podnikatelským snům.


Populární na fóru

Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Prodej podniku - nápadu

To s vámi soucítím. Také jsem měla jeden celkem úspěšný projekt, ale stál mě veškerý čas, takže už mě ke konci ani tolik netěšil... Společnost se určitě...

2 komentář(e)
posledni 24.11.2017
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015
Lidé jsou základ

Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...

1 komentář(e)
posledni 15.07.2015
Prodej podniku - nápadu

Dobrý den, mám podnik v gastronomii, je to jedinečný nápad založený v srpnu 2014, na facebooku máme přes 10tis fanoušků a nemáme problém, co se týče...

2 komentář(e)
posledni 16.06.2015
Fast food franchises

Dobrý den, protože ráda cestuji, dovolím si říct, že jsem viděla řadu zajímavých konceptů, které mají po světě řadu poboček - nevím, jestli zrovna...

3 komentář(e)
posledni 19.11.2014
Fast food franchises

Fastfoodové koncepty jsou u franchisové spolupráce nejoblíbenější, avšak český gastronomický trh aktuálně zažívá konsolidaci. Tudíž dle našich informací je...

3 komentář(e)
posledni 19.11.2014