Nedostatkové zboží? Personál
Jak se projevilo prosincové zavedení EET v oblasti ubytování, stravování a pohostinství na trhu práce? Na paušální vyjádření o trendu jde o velmi krátké období, jisté ale je, že počet nabídek na Profesia.cz v těchto segmentech se v porovnání se stejným obdobím v loňském roce snížil v prosinci o 10 % a v lednu o 3 %.
„Poptávka po zaměstnancích v gastro segmentu trvá, v porovnání let 2016 a 2015 dokonce ještě stoupla. Evidujeme stále rostoucí zájem o některé profese, zejména recepční, číšníky a kuchaře. Největší nárůst jsme evidovali v porovnání let 2013 a 2014, to je ale dáno tím, že počet zájemců rostl z minimálních čísel,“ říká ředitelka Profesia.cz Zuzana Lincová. Gastronomie je podle Lincové obor, který v současné době láká více lidí, a je stále atraktivnější. Ne každý ale může být šéfkuchař v prestižním podniku, a obsazování míst kuchařů, číšníků a pokojských je pro zaměstnavatele stále obtížnější.
Proč je lidí v těchto oborech dlouhodobě nedostatek? To má podle Profesia.cz hned několik důvodů: velmi vysoká fluktuace, náročná práce, kromě špiček v oboru špatné finanční ohodnocení. A navíc jde o segment, kde je časté nedodržování zákoníku práce, především pak délky pracovní doby.
Nejvíce vzrostl zájem o recepční
Pomyslné křivky nabídky a poptávky se protnuly v květnu 2014 a rozdíl se s určitými sezónními výkyvy stále zvětšuje. Prosincový a lednový pokles poptávky po zaměstnancích v oboru gastro a hotelnictví může být pouze projevem zdrženlivosti managerů, kteří vyčkávali, jak EET reálně dopadne na jejich byznys.
Jak vypadá obor z pohledu čísel? V porovnání s loňským rokem nejvíce vzrostl zájem o recepční (o 8 %), číšníky (o 5 %), kuchaře i šéfkuchaře (shodně o 3 %). Na obsazenost volných pozic mají výrazný vliv regionální aspekty. Například poptávka po číšnících je nejvýraznější v krajích Karlovarském, Ústeckém a Plzeňském, kde jazykově vybavení lidé často hledají lepší výdělek na německé straně hranice. Pokud se týká absolutního počtu nabídek v roce 2016, nejvíce jich bylo v krajích Moravskoslezském, Jihočeském a Jihomoravském.
Zobrazit v katalogu franšíz
PŘEČTI ČLÁNKY
„Franšízová síť kaváren CrossCafe umí pomoci těm, kteří chtějí začít kavárenský byznys,“ říká ředitel společnosti Mgr. David Štangler.
Vašek Hájek za tři roky, do kterých spadala éra covidu, stihl otevřít tři úspěšné franšízy Vosíme.cz. Proč uvěřil právě této pizze?
Chocafé je kavárna, kde proudí především belgická čokoláda. Co tento koncept nabízí franšízantům nám v rozhovoru přiblíží zakladatel značky Jan Novák.
Dva kamarádi Honza a Matěj postavili svůj koncept bistra na čerstvých těstovinách, které dovedou mimořádně rychle servírovat zákazníkovi. Nyní svůj nápad nabízí jako franšízu.
„Počty franšíz s vaflemi, palačinkami a lívanci rostou. Nyní cílíme na všechna krajská města“, říkají franšízoři Elvis Osmanović a Dino Pekez.
Nejčtenější
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Konopné potraviny, nápoje, CBD kapsle a kosmetika jsou stále žádanější. Za značku Cbweed nám příležitosti pro nové podnikatele přiblížil její franšízor Riccardo Ghibellini.
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Je pro vás dětské oblečení téma, kterému se dovedete věnovat s nadšením? Právě takoví jsou franšízanti značky, která si na prodejnách umí vybudovat stálou klientelu.
Nejsilnější značky v oblasti franšízingu pro rok 2017 jsou KFC, Dunkin’ Donuts a McDonald’s.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Subway vidí potenciál na benzinkách
a
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...