Ten, který učí jíst Brity

Věčně se usmívající kuchař se stal celebritou. Díky otevřenosti, kterou si prý mnozí pletou s drzostí. "Moji kritici by chtěli, abych bral drogy a spal s ženami na potkání, ale takový já nejsem," říká s upřímností sobě vlastní otec tří dětí.
Čtvrtek
01.06.2017
Prodal přes 30 milionů kuchařek, více knih prodávala v Británii jen autorka Harryho Pottera. Jamie Oliver způsobil převrat nejen v britské kuchyni a školních jídelnách.
 

Každý týden jeho restaurace obslouží až 100 tisíc návštěvníků. Jeho recepty ale ovládly i kuchyně britských domácností, když prodal více než 30 milionů kuchařek s návody na originální i upravené známé pokrmy. Jamie Oliver je nejbohatším kuchařem světa, a patří mezi 500 nejbohatších Britů. Jeho osobní majetek se odhaduje na 150 milionů liber. Jeho řetězec téměř 50 restaurací po celém světě má pak podle odhadů hodnotu celých 110 milionů liber.

Ke slávě mu kromě nesporného kuchařského umu pomohla také televizní kamera, která k němu díky osobnímu charizmatu přitáhla davy fanoušků z celého světa. Jamie Oliver se narodil v roce 1975 v rodině hospodského, a odmalička ho svět gastronomie fascinoval. V kuchyni se nejen díky otci dobře bavil, ale začal tam také již jako desetileté dítě pracovat - první honorář si zasloužil za loupání brambor. Možná i proto, že s kuchyňským náčiním v ruce dospíval, působí jako přirozený talent, který nemusí hledět ani na svou prezentaci - na vrchol ho katapultovalo především přesvědčení, že vaření je sice kumšt, ale žádná složitá věda.

Jídlo není špína

Vlastně to je paradox, protože z "obyčejného" britského mladíka se stala televizní hvězda. Jeho poznávací značkou se staly košile a džíny, které používá místo kuchařské zástěry. Sám ostatně říká, že ho mají raději ženy než muži. Svou roli v tom jistě hraje i fakt, že svým ležérně upraveným vzhledem také říká, že při vaření se člověk prostě chtě nechtě umaže. Příjemný protipól vůči televizním kuchařkám, které se k plotně před kamerou postaví klidně takřka ve večerní róbě, která by v reálu nejspíš záhy vzala za své.

Jamieho kuchařská show je naopak reálná se vším všudy. On sám navíc navazuje zcela otevřeně na italskou tradici, která obědy či večeře řadí mezi pravidelná rodinná a přátelská společenská setkání. Stejně tak i on přistupuje k zákazníkům jako ke svým nejbližším lidem. Neloví je, nepřesvědčuje, prostě s nimi zpoza kamery kamarádí. A ono to dokonale funguje.

"Zřejmě ještě musí umřít pár lidí, abychom to konečně všichni pochopili. Mám rád maso, ale jíme ho prostě příliš mnoho," říká například Oliver.

Měl kromě jiného v životě štěstí na správné lidi. A správné šéfy. Po dokončení hotelové školy Westminster Catering College nastoupil k legendě italské kuchyně, kterou je v Británii Antonio Carlucci. U něho potkal také svého dalšího guru, Gennara Contalda, a díky němu dostal také později vysněnou práci ve slavné londýnské restauraci River Café na břehu Temže. I jeho cesta před televizní kamery je takřka komická - v restauraci probíhalo natáčení dokumentu, Carluccimu se udělalo nevolno, a Jamie za něho zaskočil.

Kuchař, který nadání neschovává pod čepicí

Po dalších dvou týdnech už měl na stole nabídku na vlastní televizní show od pěti různých televizních producentů. V roce 1999 začal pravidelně natáčet pořad The Naked Chef, vyšla mu první kniha Šéfkuchař bez čepice, a postupně přidával další. Dnes je 42letý Jamie Oliver jednou z vůbec nejuznávanějších kulinářských hvězd na světě, od královny Alžběty dostal Řád britského impéria. Za co? Za boj proti tuhému odporu při vládní kampani za lepší stravování v britských školách.

Historky o tom, jak děti odnaučoval jíst párky díky vyprávěním o jejich vzniku a výrobě, už v gastronomickém světě zevšedněly. V době jeho osvěty se přitom z jídelen odhlásilo každé čtvrté britské dítě. Hranolky a hamburgery byly pro ovoce a zeleninu příliš velkým soupeřem. Jamie se nicméně nevzdal, a dodnes propaguje myšlenku, aby se příprava zdravých jídel vyučovala ve škole jako povinný předmět. Apeloval na OSN a vlády různých zemí, aby epidemii obezity pomohly v globálním měřítku alespoň omezit.

Při své kritice se nebojí mluvit otevřeně o bezohlednosti potravinářského průmyslu, nešetří přitom ani mezinárodní koncerny, které vydělávají miliony na nekvalitním jídle a mražených polotovarech. "Jsem velká huba," říká na rovinu. Před třemi lety byl Jamie Oliver uvedený do kulinářské Síně slávy. Jeho "proříznutá pusa" odstartovala revoluci po celé Evropě. Oliver vrátil na evropský jídelní stůl čerstvé lokální suroviny z vlastní zahrady i jednoduchá zdravá jídla, vycházející z tradičních receptů. A to jeho cesta za zdravou kuchyní ještě ani zdaleka neskončila.


Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017