Ekonomiku zbrzdí zaměstnanci

Dvě pětiny malých a středních podniků a živnostníků v ČR již kvůli nedostatku zaměstnanců musely odmítnout zakázku. Více než desetinu zakázek muselo odmítnout 14 % firem, tři procenta firem dokonce musela odmítnout každou třetí nabízenou zakázku, vyplývá z pravidelného šetření Index očekávání firem ČSOB.
Čtvrtek
25.01.2018
Česká ekonomika naráží na své kapacitní limity, zejména na nedostatek lidí. Letos začne postupně zpomalovat, vyplývá z makroekonomické prognózy.
 

Celkově slibnou trajektorii české ekonomiky mohou ohrozit vnější vlivy. Ekonomiku eurozóny čeká v příštím roce mírné zrychlení, tvrdí zpráva, kterou vypracoval tým analytiků skupiny ČSOB. Ekonomika eurozóny podle ní poroste v roce 2018 o 2,3 % při inflaci 1,6 %, a dosáhne tak nejvyššího tempa růstu za posledních 10 let. Naopak česká ekonomika mírně ubere, když podle prognózy poroste tempem 3 %. I tak nás ovšem rychlejší růst HDP i inflace posune alespoň o krok blíže úrovni našich západních sousedů, tvrdí ČSOB.

Hlavním problémem české ekonomiky nadále zůstává nedostatek pracovních sil. Navzdory rekordní zaměstnanosti Čechů i cizinců v ČR firmám chybí více než 200 tisíc lidí. Nedostatek zaměstnanců je tak v současnosti hlavní bariérou pro další ekonomický rozmach. „Novým normálem bude přetahování zaměstnanců a tlak na vyšší přidanou hodnotu. Právě nedostatek lidí se ale může stát silným katalyzátorem pro kvalitativně vyšší investice,“ předpokládá analytik ČSOB Petr Dufek. Zároveň budeme podle něho svědky klesajících marží českých podniků, které se budou snažit odloudit zaměstnance konkurenci i zvyšováním mezd.

Stejný jev, tedy postupný růst mezd i inflace, který se zakusuje do firemních marží, lze sledovat v celém vyspělém světě. Zatímco v USA tento trend pravděpodobně povede k dalšímu růstu úrokových sazeb, Evropská centrální banka sice zatím zřejmě k podobnému kroku nesáhne, je ale pravděpodobné, že dojde k ukončení celé politiky kvantitativního uvolňování.

Návrat strachu a cesta do neznáma

„Na trhy by se tak pod vlivem těchto událostí mohl po dlouhé době vrátit strach. Nemusí jít nezbytně o špatnou zprávu, dnešní indikátory strachu investorů se totiž pohybují na dostřel historických minim. Větší opatrnost investorů však může mít dalekosáhlé důsledky na řadě trhů. Například v případě české koruny může strach nastartovat výraznější odliv ´zaparkovaného´ spekulativního kapitálu, který si do domácí měny v uplynulých letech odložili investoři,“ upozorňuje analytik Patria Finance Jan Bureš.

Česká národní banka přitom očekává, že minimálně do roku 2019 česká ekonomika poroste tempem kolem tří procent, přičemž v horizontu tří let nevidí pro tuto prognózu žádná větší rizika.

„Tato prognóza je ovšem založena na předpokladu, že se české ekonomiky v příštích letech nedotknou žádné negativní zahraniční vlivy. Negativních politicko-ekonomických scénářů, schopných proměnit na první pohled bezpečnou cestu vpřed v silnici bez krajnic a plnou výmolů, je tolik, že spokojené spočinutí na vavřínech rychle rostoucích mezd, produktu a blahobytu si evidentně nemůžeme dovolit,“ varuje hlavní analytik ČSOB Martin Kupka. „Je pravda, že nejen česká ekonomika dnes kráčí vpřed relativně rychle: pohybuje se však přitom v málo prozkoumaném a velmi nepřehledném terénu,“ dodává.

Přibývá opět i přeběhlíků

Na nový problém v této souvisloti před pár dny upozornila také studie AMSP ČR, podle níž stovkám firem utíkají lidé, aniž by vůbec podali výpověď. Problém navíc rychle narůstá, a podobných případů příbývá. Majitel restaurace nebo menší firmy přijde jednoho rána do práce a podřízení nikde. Následně se od nich pouze dozví, že již pracují jinde. Zkrátka "bez výstrahy" přešli do jiného podniku. Zaměstnance neudrží na místě ani relativně vysoké výdělky. Jinde nabízejí víc, a přidávají i benefity či různá speciální lákadla.

Pro zaměstnance je totiž takové řešení výhodné. Nemusejí čekat na vypovězení smlouvy, a nezaleknou se ani hrozící sankce ze strany původního zaměstnavatele. Co to znamená pro společnosti? Kromě toho, že po těchto lidech musejí pátrat už z důvodu oficiálního ukončení pracovního poměru, je nečekaný odchod pracovníků ohrozí i v provozu. "Menší firmy s tím mají vážný problém, nedisponují větším množstvím pracovníků a nedokážou nasadit druhou směnu nebo si zajistit náhradu z vlastních zdrojů," říká Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. V některých společnostech podle něho hrozí v takových případech dokonce zastavení výroby.


Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017