Polovina Čechů chce kratší pracovní dobu

Za evropským průměrem
Za evropským průměrem / Česko patří v rámci Evropské unie mezi země s největším počtem odpracovaných hodin zaměstnanců.
Středa
15.08.2018
Po Francii či Německu dorazil tlak na kratší pracovní týden i do Česka. Podnikatelé však většinou nevěří, že pro ně bude nový trend přínosem.
 

Odboráři chtějí v Česku prosadit zkrácení pracovního týdne o 2,5 hodiny na 37,5 hodiny při zachování stávajícího příjmu. V některých zahraničních firmách jdou ale ještě dále a mluví o pětihodinové pracovní době. Průměrná týdenní pracovní doba v ČR mírně klesá, loni se snížila na 41,1 hodiny proti 42 hodinám v roce 2003. Zatímco zaměstnanci odpracovali v průměru 39,3 hodiny týdně, podnikatelé 44,1 hodiny.

Pětihodinovou pracovní dobu by přitom v rámci svého zaměstnání ocenilo 45 % Čechů. To ji pasuje mezi nejžádanější z netradičních benefitů, které fungují po celém světě. Kratší pracovní doba by pro pětinu zaměstnanců znamenala méně stresu a přispěla by ke zvýšení pracovní pohody, vyplývá z průzkumu společnosti Up ČR mezi 525 zaměstnanci.

Zájem o zkrácení pracovní doby je mezi zaměstnanci podobný napříč věkovými skupinami, ocenili by je muži i ženy. Zkrácení pracovní doby na pět hodin loni zavedla například německá firma Rheingans Digital Enabler. Před dvěma lety k němu přistoupila americká společnost Tower Paddle Boards a zařadila se poté na seznam nejrychleji rostoucích firem ve Spojených státech.

"Vedle zvýšení produktivity si firmy od podobných kroků slibují také snížení stresu zaměstnanců a zlepšení rovnováhy mezi profesním a osobním životem," uvedla ředitelka obchodu společnosti Up ČR Petra Gubíková. Ačkoliv slaví pětihodinová pracovní doba v některých zahraničních firmách úspěchy, nelze tento ji uplatnit vždy a všude.

Odpůrci zkracování pracovní doby oponují například tím, že výrobní firmy budou muset přijmout další zaměstnance, aby plně pokryly výrobu. Takového scénáře se bojí čtvrtina českých soukromých firem. Celých 37 % firem se však k tomuto návrhu staví podle aktuálních údajů ČSOB kladně. Se zkracováním pracovní doby více či méně nesouhlasí 54 % společností, zbývajících 9 % dopady nyní nedokáže posoudit.

Na 58 % oslovených podnikatelů se také podle ČSOB domnívá, že zkrácení pracovní doby by nemělo z jejich pohledu žádný faktický přínos. Ti, kteří by zkrácení pracovní doby podpořili, nejčastěji argumentovali tím, že zaměstnanci by byli více spokojení a odpočatí, měli by více volného času, zvýšila by se produktivita a efektivita a také by se otevřela možnost nabírání nových pracovníků.

Česko patří v rámci Evropské unie mezi země s největším počtem odpracovaných hodin zaměstnanců. Evropský průměr obvyklé týdenní práce zaměstnance s plným úvazkem je podle Eurostatu 41,3 hodiny. V Česku to loni bylo 41,7 hodiny.


Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017