Franšízing také umožňuje i původně lokálním značkám, aby konkurovaly na trhu větším podnikům, a uspokojily aktuální poptávku dříve, než stihne zareagovat konkurence.
pondělí
26.03.2018
Franšízy jsou častou cestou k úspěchu díky několika základním výhodám v podnikání. Mezi ně patří nižší vstupní kapitál i menší riziko ztrát.
 

Franšízing nabízí jako obchodní model mnoho výhod pro expanzi a růst firmy. Bez ohledu na obor, místo či proslulost značky, s níž se rozhodnete pro podnikání, franšízing by měl hned v počátcích zajistit optimální podmínky pro start jak franšízantům, tak franšízorům - majitelům franšízových sítí. Jaká jsou čtyři hlavní pozitiva franšízingu?

1. Nižší vstupní kapitál

Jednou z nejčastějších bariér pro začínající podnikatele bývá nedostatek potřebných financí. Potýkají se s ním i zájemci o franšízové licence v Česku, nápomocné jsou jim v takových případech banky a další finanční instituce, ale i rodinní příslušníci či přátelé. Na úvěrech je závislá více než čtvrtina podnikatelů v Česku, stejná situace panuje v oblasti dotací. K franšízingu ale tuzemské banky stále nepřistupují jako ke stabilnějšímu způsobu podnikání. Rozhodování často ovlivňuje i znalost bankovních specialistů, pro něž bývá nezřídka franšízing oblastí, ve které se zatím nedokážou kompetentně pohybovat.

Půjčky a úvěry navíc mohou podnikání kvůli úrokům také značně zbrzdit. Pořídit si licenci na franšízu je tak pro mnohé podnikatele úsporným řešením. Náklady na vybudování franšízové pobočky totiž v některých případech alespoň částečně hradí majitel franšízové sítě či franšízor. Jindy zase franšízová síť nabízí pomoc z vlastních finančních rezerv v podobě půjčky, či alespoň franšízantům pomůže zajistit půjčku vlastním jménem u banky v momentě, kdy je na start jejich podnikání nevyhnutelná.

2. Motivovaný a nadšený tým

V době, kdy snad každý podnikatel bojuje s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil, se dostává do popředí další velká výhoda franšízových sítí. Na rozdíl od klasického zaměstnaneckého vztahu bývají ve franšízách lidé motivovanější k lepšímu výkonu právě proto, že do podnikání vložili vlastní finance. Jsou si dobře vědomi toho, že dávají všanc životní úspory či vlastní živobytí.

V klasických firmách také nebývá obvyklé, že by se firemní manažer týdny či měsíce věnoval přípravě a školení týmu zaměstnanců, u franšízových sítí je tento postup naopak obvyklý. Závazek navíc bývá dlouhodobý, smlouvy se obvykle podepisují na 5 nebo 10 let. Franšízanti jsou tak předem připraveni na fakt, že se musí naučit plánovat, předvídat, a především se zlepšovat. Většina z nich je na své postavení vysloveně pyšná, protože pro ně vlastnictví franšízy znamená víc než pouhé vedení pobočky. Ze stejného důvodu si obvykle také lépe hlídají výdaje a náklady na provoz franšízy, a snaží se z vlastní vůle o maximální finanční úspory.

3. Rychlejší růst

Asi největší výhodou franšízingu je možnost rychlé firemní expanze. Konkurence nikdy nespí, a podnikání se tak v moderní době proměňuje někdy v boj o trh a místo, kde lze s výrobou, obchodováním či prodejem uspět. Složitá bývají jednání o výši pronájmu, ba již hledání vhodné - a volné - lokality. Franšízing může pomoci firmě ovládnout lokální trh během několika měsíců, utvořit funkční dodavatelskou síť, i třeba celou síť poboček lépe zpropagovat. A to opět i s menšími náklady, než bývají potřeba u ostatních firem.

4. Menší riziko ztrát

Minimální riziko finančních ztrát se týká především práce franšízorů. I v jejich zájmu je totiž zásadní požadavek, aby příjemci jejich franšízové licence prosperovali. Řada z nich proto provádí průzkum trhu, který vyhodnocuje rentabilitu dané lokality a v případě, že se navrhované místo ukáže jako rizikové, licenci vůbec neudělí. Zodpovědní franšízoři tímto postupem zajišťují zdravý růst své značky a minimalizují riziko případného neúspěchu. Takovou třeba i několik let trvající přípravu a zkušenost za sebou nemá žádný začínající podnikatel, pouze franšízant. Při správně sestavených franšízových smlouvách se navíc v síti eliminuje i riziko možných soudních sporů (ať už třeba kvůli neshodám s vedením, pracovním podmínkám či kvůli diskriminaci, a podobně).


Kateřina Hejdová
Redaktor

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017