Franchisový koncept Náš Grunt směřuje více na Moravu. Na začátku roku otevře první prodejny v Brně.
pondělí
30.12.2013
Na farmářské potraviny se konečně může těšit i moravská metropole. Spoluzakladatel konceptu Náš Grunt Jiří Málek prozradil, že se otevřou 2 obchody v Brně. Hodnotí i uplynulý rok.
 

Jak byste zhodnotil rok 2013 pro společnost Náš Grunt?

Letošní rok hodnotím jako velmi úspěšný. Podařilo se nám otevřít 7 nových franchisových prodejen, další realizace máme připraveny hned na začátek příštího roku a v celé síti jsme téměř zdvojnásobili tržby. To vše se podařilo díky úsilí kolegů ve firmě i všech našich partnerů a franchisantů, kterým bych tímto velmi rád poděkoval.

Poohlíželi jste se i po slovenském trhu. Jaká je aktuálně situace s expanzí sem?

Slovenský trh je o něco náročnější než jsme čekali. Nicméně již v tuto chvíli máme kontakty na místní dodavatele a některé slovenské výrobky brzy vyzkoušíme v rámci ochutnávek i v našich prodejnách.

Sjednotili jste také proces certifikace potravin. Co všechno aktuálně obnáší?

Náš grunt je výjimečný tím, že nabízí pouze české potraviny s prověřenou kvalitou. Schvalování výrobků do prodeje prochází několika stupni: 1. kontrola základních parametrů výrobku (výrobce, složení, původ), doložení domácího původu hlavních surovin, popis výrobních procesů, 2. návštěva přímo na farmě a kontrola hygienických podmínek, tyto návštěvy provádíme i v průběhu spolupráce, 3. kontrola složení výživovým poradcem, 4. ochutnávka. Poslední bod samozřejmě patří ve firmě mezi ty nejoblíbenější.

Jaké novinky chystáte pro příští rok?

V příštím roce plánujeme otevřít minimálně 10 nových prodejen. Konečně se nám podařilo získat partnery v Brně, kde dosud naše prodejny chyběly. Podepsané už jsou 2 franchisové smlouvy, jedna prodejna se bude otevírat v lednu a druhá asi v březnu. Celkový potenciál počtu prodejen odhadujeme v Brně vzhledem ke konkurenci kolem 5. Významný posun chystáme v optimalizaci služeb a novém školení pro franchisanty, což by měli brzy ocenit i zákazníci prodejen.

Plánovali jste i občerstvení pro zákazníky formou bistra. Jak by to mělo fungovat?

Občerstvení, případně další obchodní formáty, bychom chtěli spustit ve druhé polovině příštího roku. Finální podobu zatím ladíme.

Trh farmářských potravin sílí. Myslíte si, že je zde místo pro další subjekty?

Příklon k zákazníků ke kvalitním domácím potravinám je jasně patrný. V podstatě všechny naše prodejny zaznamenávají meziroční nárůsty tržeb. Na trhu tak samozřejmě vzniká řada dalších subjektů, které následují naši původní myšlenku. Na druhou stranu řada z nich velmi rychle končí. Obecně jsem přesvědčen, že trh dále poroste, půjde však spíš o pozvolný nárůst.