Obchody OKAY market jsou součástí holdingu OKAY Holding. Všech 11 franšízových poboček se nalézá v Brně a firma by ráda markety rozšířila i do dalších měst Česka.
pondělí
08.12.2014
Od roku 2012 fungují obchody OKAY market jako franšízy. Obchodní ředitel společnosti Karel Ulman uvedl, že firma by ráda našla franšízanty po celé republice.
 

Rok 2014 se pomalu blíží ke svému konci. Jak byste jej pro obchody OKAY Market zhodnotil?

Letošní rok můžeme označit za velice úspěšný. Dosahujeme meziročního nárůstu tržeb o 25 % a navíc se nám daří otevírat i nové prodejny. Úměrně s rostoucím počtem jednotek roste i náš obrat, který v roce 2015 plánujeme ve výši 120 milionů Kč.

Jak dlouho využíváte franchisový koncept a proč jste se pro něj rozhodli?

První vlastní prodejnu jsme otevřeli koncem roku 2010. Během prvních dvou let jsme na našich třech prodejnách víceméně testovali jednotlivé procesy fungování maloformátových prodejen typu convenience store. Díky zkušenostem z tohoto období jsme od roku 2012 mohli všechny prodejny převést do franchisy. Dnes už máme jedenáct takto fungujících obchodů.

Do jakých lokalit se Vaše markety hodí? Kam byste je chtěl rozšířit?

Prodejny primárně otevíráme v lokalitách, kde je vysoká koncentrace obyvatel. Prozatím jsme prodejny otevírali pouze v Brně. Bylo to z důvodu doladění logistických a dalších důležitých procesů. Od roku 2015 bychom naši maloobchodní síť rádi rozšířili i do dalších měst České republiky.

Lidé se vracejí zpět k menším nákupům do obchodů v ulicích. Všímáte si tohoto trendu?

Samozřejmě si tohoto trendu rovněž všímáme a můžeme ho potvrdit. Když v roce 2000 začali developeři stavět veliké obchodní domy, znamenalo to konec pro spoustu poctivých drobných podnikatelů. Navštěvování těchto obchodních kolosů bylo velice moderní a lidé v nich trávili spoustu času. Nyní mi přijde, že si lidé začínají více vážit svého času a snaží se jej trávit co nejefektivněji. Z toho důvodu pro ně začíná být nakupování ve velikých obchodech nevhodné. Jenom hledáním parkovacího místa nebo košíku u velikých obchodních center ztratíte kolikrát půl hodiny svého drahocenného času. A to jste ještě ani nezačali nakupovat!

Jaké typy zákazníků navštěvují Vaše obchody?

Naše prodejny využívají zákazníci primárně k tzv. svačinovým nákupům a k dokoupení chybějících surovin do domácnosti. I když jsou prodejny OKAY market rozměrově většinou menší, nabízíme zákazníkům 2500 položek od koloniálu, drogerie, pečiva až po občerstvení – tzv. fast food.

Za dobu fungování se nám podařilo vyvinout jedinečný systém zásobování. Naše prodejny zásobujeme denně z centrálního skladu pomocí automatického objednávkového systému. Díky tomu máme na prodejnách vždy plný sortiment zboží.