Společnost UniCredit Bank rozvíjí i partnerské pobočky UniCredit Bank Expres. V Česku se nachází na 48 místech. Jejich počet chce banka nadále rozšiřovat.
Neděle
11.01.2015
UniCredit Bank získala zakázku do Evropské investiční banky. Ta od ní nakoupila hypoteční zástavní listy za 5,4 miliardy korun.
 

Firmy, které se rozvíjejí pomocí franšízové licence, pocházejí z drtivé většiny z řad malých a středních podnikatelů (SME). Tyto malé podnikatele se snaží podporovat i banky různými výhodnými nabídkami. O to se snaží i Evropská investiční banka. Ta v prosinci koupila od banky UniCredit Bank Czech republic and Slovakia hypoteční zástavní listy za 196 milionů eur a jedním z cílů, proč tak udělala, je podpora SME.

EIB koupila dluhopis jako ekvivalent úvěru, což znamená, že UniCredit Bank použije získané zdroje k rozšíření svého střednědobého a dlouhodobého financování sektoru SME v ČR. Druhým cílem je podpora rozvíjejícího se českého trhu HZL. V něm EIB spatřuje velký potenciál. „EIB považuje český trh s HZL za konkurenceschopný zdroj financování reálné ekonomiky a místních investic,“ říká Wilhelm Molterer, viceprezident EIB.

Celkový objem emise tohoto hypotečního zástavního listu je 800 milionů eur, roční kupón ve výši 1,875 % a jeho splatnost je v prosinci 2018. Dluhopis je první emisí vydanou v rámci mezinárodního programu hypotečních zástavních listů UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia o celkovém maximálním objemu 5 miliard eur, který byl zřízen v loňském roce.

Jsem velmi rád, že jsme mohli s Evropskou investiční bankou uskutečnit tuto transakci. Financování prostřednictvím HZL jako úvěrového ekvivalentu je inovativním řešením financování s jediným cílem – být konkurenceschopnější při poskytování úvěrů našim SME klientům,“ uzavírá Gregor Hofstaetter-Pobst, finanční ředitel UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia. Banka dále očekává, že v souvislosti s dalšími transakcemi s HZL plánovými na následující rok se k EIB připojí další investoři.